Jesienna zakręcona tarta
Ciasto
1 opakowanie kruchego ciasta
lub
250 g mąki pszennej
125 g schłodzonego masła
1 żółtko
1 łyżeczka soli
50 ml wody
w obu przypadkach dodatkowo masło do wysmarowania formy
Nadzienie
1 cukinia
1 średni bakłażan
2 średnie marchwie
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
150 ml śmietanki 30-35%
2 jaja
125 g sera mozzarella (1 kulka)
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu). Formę na tartę 28 cm smarujemy masłem.
Wsypujemy do miksera lub miski wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Tworzymy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 1 godzinę w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
Bakłażana, cukinię i marchew obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Najlepiej pokroić je obieraczką do warzyw, wówczas plastry są jednakowej grubości. Jeżeli są za szerokie, dodatkowo kroimy je na pół wzdłuż. Bakłażana posypujemy solą, aby nie ściemniał. Cebulę kroimy w piórka.
W miseczce mieszamy śmietankę z jajkami, a następnie dodajemy starty ser mozzarella i tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone, wystudzone ciasto.
Na masę wykładamy cebulę, później pozostałe warzywa układamy na obwodzie tarty, od zewnątrz, a pionowo: dookoła pasek cukinii, dookoła pasek marchwi, dookoła pasek bakłażana.
Powtarzamy czynność do wypełnienia całej powierzchni tarty do środka.
Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40–45 minut do zarumienienia warzyw.
Dorota
2 komentarze
Ależ efektowna! Żal kroić do podania 🙂
Piękna, zdrowa i apetyczna – no po prostu idealna.
Zapisuję ku pamięci!