Chlebek bananowo-kawowy
Składniki:
– 2 banany
– 100 g mąki kokosowej lub gryczanej
– 100 g mielonych migdałów
– 20 g nasion słonecznika
– 75 g orzechów pekan, posiekanych
– 1½ czubatej łyżeczki cynamonu, mielonego
– ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżeczki kawy instant
– 1 łyżka wrzącej wody
– 3 duże jajka
– 125 ml syropu klonowego
– 60 ml oliwy
Sposób wykonania:
Nagrzej piekarnik do 180 °C i natłuść formę keksową. Obierz banany i rozgnieć je widelcem.
W dużej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, nasiona słonecznika, 60 g orzechów pekan, przyprawy, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i sodę.
Kawę rozpuść we wrzącej wodzie i wymieszaj z rozbełtanymi jajkami, syropem klonowym i oliwą.
Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj delikatnie, następnie dodaj rozgniecione banany
i połącz je z ciastem. Jeśli jest zbyt mokre, możesz dodać trochę mąki, natomiast jeśli zbyt suche – wlej odrobinę oliwy.
Powstałą mieszankę przełóż do formy i posyp pozostałymi orzechami pekan. Piecz 20-25 minut, pod koniec pieczenia włóż w ciasto drewnianą wykałaczkę – jeśli zostanie na niej surowe ciasto, potrzebuje jeszcze chwili w piekarniku.
Po wyjęciu pozostaw chlebek na 10 minut w formie, po czym wyjmij go i zostaw do wystudzenia na kratce.
Dorota
2 komentarze
Bardzo lubię chlebek bananowy, to świetna sprawa na wykorzystanie nadmiaru bardzo dojrzałych bananów, a u mnie czasami tak właśnie się zdarza 😀
Piękne aranżacje :))
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Jestem w pozytywnym szoku! W życiu nie słyszałem o takim chlebku. Dziękuję za świetny pomysł!