Składniki
Ciasto
– 250 g mąki
– 170 g zimnego masła
– 1 łyżka cukru podru
– szczypta soli
– 1 duze jajko
– 1 łyżka mleka lub wody
Mąkę, cukier, sól i masło miksujemy w malakserze, aż mieszanka będzie miała konsystencję mokrego piasku. Następnie dodajemy jajko i łyżkę mleka i miksujemy, aż ciasto połączy się. Jeśli ciasto nie utworzy kuli (na początku jest bardziej jak kruszonka) nie dodawajcie więcej płynu, tylko szybko zagniećcie je w rękach. Te same czynności możemy wykonać nożem/widelcem, lub przy pomocy siekacza do kruchego ciasta.
Z ciasta formujemy kulę, następnie spłaszczamy ją, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na okrągły placek o średnicy ok. 32 cm i grubości ok. 4 mm. wykładamy natłuszczoną wcześniej formę do tarty, nakłuwamy i chłodzimy jeszcze min. 30 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C, pierwsze 15 minut z obciążeniem, następnie jeszcze ok. 10 minut bez obciążenia, aż ciasto lekko się zarumieni.
Budyń
– 200 ml śmietanki kremówki 30%
– 200 ml mleka
– kilka kropel ekstraktu waniliowego
– 6 żółtek
– 85-100 g cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 60 g masła
Mleko, śmietankę, wanilię, mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną ubijamy, hartujemy częścią wrzącego płynu. Dodajemy resztę mleka i śmietanki, przelewamy do z powrotem garnka i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masą trochę zgęstnieje (nie musi mieć konsystencji budyniu, zastygnie całkowicie w tracie pieczenia). Dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło mieszamy, aż masło się rozpuści. Następnie budyń wykładamy na podpieczony spód, zapiekamy 10 minut w 175 C, nakładamy rabarbar i pieczemy jeszcze ok. 30-35 minut, aż rabarbar zmięknie.
Dorota