Jesienne naleśniki

by Dorota na przedmieściach
Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania jesiennych dyniowych naleśników z ricottą.
Robiłam je już w kilku wersjach ze śliwkami czy figami.
Naleśniki nie są pracochłonne jeśli wcześniej przygotujemy sobie puree dyniowe.
Ja to zawsze robię hurtowo i pakuję w woreczki i zamrażam.
Jest potem idealne do naleśników czy naszych ulubionych muffinek dyniowych.
Przepis na puree bardzo prosty 🙂
Raczej robię z dyni hokaido wówczas nawet skórki nie obieram.
Potrzebujemy 1 kg oczyszczonej z pestek dyni. Wkładamy ja do Thermomixa lub garnuszka. Zalewamy 1,5 l wody i gotujemy 18 minut/varoma / obr 2  lub w garnuszku mieszając. Sprawdzamy czy dynia się rozpada. 
Następnie miksujemy 8s /obr 53 lub ręcznym blenderem. 
Tak przygotowane puree studzimy , przekładamy do woreczków lub  pojemniczków i mrozimy.
Warto opisać wagę lub ml. ja najczęście pakuję po 100 g.
Jak mamy już puree to możemy sie zabrać za naleśniki.

Dyniowe naleśniki z ricottą
Składniki
– 100 g mąki kukurydzianej
– 100 g puree dyniowego
– 2 jajka
– 250 ml mleka
– 0,25 łyżeczki cynamonu
– 0,13 łyżeczki kardamonu
0,13 łyżeczki imbiru
0,13 łyżeczki gałki muszkatołowej
5 fig
250 g ricotty
1 łyżka miodu

Puree z dyni dokładnie łączymy z mlekiem i jajkami. Następnie wsypujemy mąkę, a na końcu przyprawy. Ciasto na naleśniki miksujemy i smażymy na patelni. Przekłądamy naleśniki serem. Ja nie dosładzam. Na to wykładamy owoce – u mnie śliwki pieczone z odrobiną syropu klonowego i octu jabłkowego. Gotowe!

 Jadłam je na ciepło ale też i na zimno.
Na ciepło lepiej bo w tej jesiennej aurze chce się tylko ciepłe -) 
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

5 komentarzy

Ania z Osobiedlamnie 9 listopada, 2019 - 2:52 pm

Mam wszystkie składniki w domu:) więc będą i Twoje naleśniki:)
u nas dziś zupa dyniowa – uzależniłam się:) uściski!

Reply
Wiola z bloga Mam na to plan 9 listopada, 2019 - 7:37 pm

Podpowiedziałaś mi prostszy sposób na puree. Ja piękę dynię w piekarniku.

Reply
Ewa 10 listopada, 2019 - 3:47 pm

Ależ apetycznie wyglądają te Twoje naleśniki 🙂

Reply
Bożena G 1 grudnia, 2019 - 10:58 am

Wyglądają bardzo smakowicie 🙂

Reply

Leave a Comment