Pasta z fasoli czarnej
Składniki
– 1 czerwona cebula
– 1 puszka czarnej fasoli ( może tez być czerwona)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki, chilli
– sok z połówki limonki
– mały pęczek kolendry, (listki)
– 40 g oliwy lub oleju
– szczypta soli
Wykonanie
Wersja Thermomix
Przekrojoną cebulę i czosnek wrzucić do naczynia, rozdrobnić 3sek/obr.8 Następnie kopystką zgarnąć wszystko na dno naczynia, dodać oliwę, dusić 3min/varoma/obr.1 Na koniec dodać odsączoną fasolę, sok oraz przyprawy, zblendować 20sek/obr.6
Wersja tradycyjna
Cebulę i czosnek pokroić drobno i podsmażyć na patelni do miękkości. Do naczynia/miski włożyć przepłukaną i odsączoną asolę, cebulkę z czosnkiem i resztę składników. Zblendowac do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe 😉
Dorota
12 komentarzy
Zdecydowanie jest to ciekawa alternatywa. Ja mięsożerna też nie jestem, fasolkę lubię, więc skorzystam:-)
I jak Magda ? Smakowało ?
O koniecznie muszę wypróbować 🙂
Polecam
Pasty z czarnej fasoli nie jadłam, ale jestem pewna, że jest pyszna, ponieważ robię z białej i bardzo ją lubię 🙂
Pozdrawiam , Agness 🙂
Pozdrawiam
U nas pasty to podstawa. Z czarnej fasoli jeszcze nie próbowałam, spróbuj z ,,czerwonej,, (fasola+ suszone pomidory+wędzona papryka w proszku+pieczony w łupinie czosnek, sól , pieprz , oliwa-pycha!)
Mniam spróbuje
Zawsze robilam z fasoli i suszonych pomidorow ale takiej wersji też chętnie spróbuję 🙂
🙂
Pychotka 🙂
Pozdrawiam.
Uściski