Ostatnio non stop mam ochotę na słodkie.
Cukru brak w organizmie!
Ot co 😉
Nie można się jednak poddawać.
Zawsze można sobie upiec tartę ale na słono 🙂
U nas królują ostatnio tarty na cieście francuskim.
Sprawdzają się świetnie
Przepis bardziej uporządkowany wypatrzyłam na kwestiasmaku.com
Tarta francuska ze szpinakiem, fetą i pomidorami
Składniki
– opakowanie ciasta franuskiego
– 250 g szpinaku
– 7 kawałków suszonych pomidorów
– 1 duży pomidor
– 250 g ricotty
– 100 g fety
– 100 g sera koziego
– 1 jajko
– szczypiorek, cytryna, papryczka chili, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki, 2 łyżki bazyli
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Szpinak opłukać, osuszyć i włożyć do dużego garnka. Podgrzewać mieszając aż zwiędnie, Wyłożyć na sitko i po ostudzeniu odcisnąć z wody.
Do miski włożyć ricottę, pokruszoną fete, pokrojony ser kozi, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, chili, szpinak oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawić pieprzem i ostrożnie solą. Wymieszać. Na blaszce, na papierze do pieczenia wyłożyć ciasto. Zawinąć brzegi. WYłożyć farsz równomiernie, N awierch ułożyć pokrojonego pomidora. posypać suszonym oregano i wstawić do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu posypać natką z pietruszki.
Smacznego !!!
Świetna alternatywa na weekend zamiast grilla.
Bo przecież grillowaliście w majówkę nie?
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
24 komentarze
Aż sama nabrałam apetytu na taką tartę:) Wygląda przepysznie.
A słodycze kuszą- znam to:):):):)
ściskam majowo:)
kuszą kuszą a Ty kusisz serniczkiem oreo !!!
Ostatnio robiłam na zwykłym cieście i wyszła na prawdę super. Tarta wytrawna podbiła moje głodne serducho 🙂
🙂
pycha:) szkoda że mąż ani szpinaku ani fety nie lubi…ale na szczęście moge sobie robić takie mini mini wersje:) na jedną osobę:) pozdrawiam
Można wrzucić co się lubi :_)
U nas też często goszczą tarty na słono:))Ostatnio była z łososiem i szparagami :)Często też korzystam z przepisów z Kwestii Smaku ,świetna stronka z przepisami:))
Twoja wersja wygląda pysznie:)
Dziękuję Gosiu Pozdrawiam i smacznego
Proste a jakże pyszne, chyba już wiem co dzisiaj będę zajadała:) Pozdrawiam
Pozdrawiam i smacznego
Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty! Twoja wygląda niesamowicie, muszę wypróbować przepis! 🙂
🙂
Piękne te Twoje zdjęcia:) Bardzo lubię tarty, czas wypróbować na wykwintnie – tym bardziej, że dotąd ciasto francuskie, szpinak, feta, łosoś, czosnek – sprawdzały się jako rolada/zapiekanka:)
No nic, tylko mniam:)
PS. Zajrzysz, proszę na fb?:)
🙂
no tego to na pewno spróbuję 😀 wygląda pysznie
Smacznego 🙂
Uwielbiam tarty jest to wdzięczny posiłek muszę przyznać 🙂 U nas królują szczególnie na kolację bądź w soboty gdy cały dom do ogarnięcia 😉
A o słodkim mi nie wspominaj wczoraj zjadłam duużo lodów i karpatkę i patrzę na siebie z wyrzutami sumienia 🙂 Pozdrawiam
ach to sumienie …..
Ja nie grillowałam, ale pewnie niedługo to nadrobię:) Tarta w takiej wersji bardzo mi się podoba na szybki obiad lub kolację:)
Smacznego i pozdrawiam serdecnzie
Wygląda apetycznie, też robię podobną tartę tylko dodaję łososia.
Pozdrawiam-D.
Łosoś fajnie zagra tutaj
Pozdrawiam
Wygląda pysznie – i pomysł na wersję szybszą z gotowego ciasta – jak najbardziej mi się podoba 🙂
Szybkość to duży atut 🙂