Zapiekana nadziewana bagietka

by Dorota na przedmieściach

Dziś zapraszam na pożywną wersje śniadania.
Wiem, wiem po tłustym czwartku czas trochę spasować z tym rozpasaniem.
Ale takie śniadanie to dobry start dnia. 
Potem można już żyć postnie 🙂
Nadziewane bagietki
Składniki:

– 2 pół bagietki (ale można wziąć jedną długą, zależy od wielkości piekarnika)
– 5 jajka
– 2 łyżki śmietany 18%
– 1 pęczek szczypiorku
– 1/2 czerwonej papryki (ale raczej takiej małej)
– 100 g szynki (można pominąć)
– 100 g żółtego sera (ja wybrałam cheddar)
– sól i pieprz
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu, jeśli używasz termoobiegu ustaw na 160 stopni).
Z bagietek na środku wytnij pasek o szerokości ok. 3 cm, tak żeby wydrążyć coś w rodzaju łódki (patrz zdjęcia poniżej).
Paprykę pokrój w jak najmniejszą kosteczkę. Szynkę pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj. Ser zetrzyj na średnich oczkach tarki.
Jajka rozkłóć ze śmietaną, dodaj warzywa, szynkę i ser. Posól i popieprz.
Masę jajeczną wlej do wydrążonych bagietek. Możesz posypać na wierzchu dodatkowym serem.
Wstaw do piekarnika na 25 minut.
Bagietki są świetne na ciepło ale sprawdzają się też na drugie śniadanie.
U nas bagietki sprawdziły się na zimno podczas wycieczki biegowej w górach.
Po kilkunastu kilometrach w nogach smakuje jeszcze lepiej. 
Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Alternatywa na nieśmiertelna jajecznicę na śniadanie:-)
Ja chyba zaraz zrobię kilka bo szykuje sie weekend narciarski!
Chyba ostatni w tym sezonie a potem już wiosna na całego:-)
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

4 komentarze

Anonimowy 1 marca, 2019 - 4:22 pm

Jajecznica w bagietce! Super pomysł na śniadanie! Jestem na TAK:)

Reply
Dorota na przedmieściach 13 kwietnia, 2019 - 3:34 pm

🙂

Reply
Zacisze Lenki 1 marca, 2019 - 5:21 pm

Wyglądają bardzo apetycznie, chyba się kiedyś skuszę.:)

Reply
Dorota na przedmieściach 13 kwietnia, 2019 - 3:34 pm

Smacznego!

Reply

Skomentuj Zacisze Lenki Cancel Reply