Dziś kolejna propozycja śniadaniowa.
Tym razem muffinki ale na słono 🙂
Idealne na śniadanie w domu bądź drugie śniadanie w pracy czy szkole.
Upiec można wieczorem i liczyć na to że do rana nie znikną 🙂
Słone muffiny śniadaniowe
Składniki:
– 200 g sera feta
– 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
– 1 czerwona papryka
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 125 g masła
– 2 jajka
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– sól,pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, wędzona papryka słodka
Wykonanie:
Ser feta oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, pomidorki odcedź z zalewy i pokrój w paski. Masło rozpuść w niedużym rondelku, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia
Mąkę wraz z sodą przesiej do miski, w osobnym naczyniu wymieszaj jajko, mleko oraz ostygnięte masło. Suche składniki wymieszaj z mokrymi na jednolitą, gładką masę, dodaj ser, paprykę i pomidorki. Całość dopraw do smaku
Formę na muffinki posmaruj masłem, otwory napełnij do około 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni, piecz muffiny około 20-25 minut, następnie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Dajcie znać czy przypadły Wam do gustu:-)
A może ktoś upiecze i podzieli się wrażeniami.
Miłego weekendu i do zobaczenia wkrótce !
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
3 komentarze
Takie muffiny, to faktycznie świetne rozwiązanie i na śniadanie domowe i to do pracy czy szkoły 😀 Pyszne i pożywne 😀
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Dziękuję Agnies 🙂
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !