Bardzo lubię Dzień Mamy 🙂
Szczególnie, że jest przed Dniem Dziecka,
co już moi gimnazjaliści zauważyli.
I że niby tacy dorośli to nagle, magicznie
im bliżej 1 czerwca tym bardziej dziećmi są.
To święto zawsze nastraja mnie wiosennie i romantycznie.
Jest jedynie pretekstem do wspólnego spędzenia czasu.
A że o tej porze roku jesteśmy stęsknieni za ogrodem i owocami
to najczęściej kończy sie słodko i na dworze.
Tak też i było tym razem
Na stole królowała słodka tarta.
Waniliowa tarta
Składniki:
ciasto na formę ok. 30 cm:
250 g mąki pszennej,
100 g masła,
1 duże jajo,
2 łyżki kakao,
1 łyżka cukru,
opcjonalnie 2 łyżki wody,
szczypta soli,
masa:
400 ml słodkiej śmietanki 30%,
200 g białej czekolady,
10 g żelatyny (3 płaskie łyżki),
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
Wykonanie
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Masa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, żelatynę i mieszamy.
Następnie dodajemy czekoladę, całość podgrzewamy, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia wszystkich składników, nie zagotowujemy. Całość pozostawiamy do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszamy.
Kiedy masa będzie delikatnie zastygać, ale jej konsystencja będzie jeszcze płynna, należy przelać ją na przestudzone ciasto.
Ozdabiamy owocami, lub np czekoladą.
Na stole królowały akcenty niebieskiego
wraz z niezapominajkami.
Kwiatki pojawiły sie nawet na samym cieście.
Ciasto jest słodkie i owoce fajnie balansują smak.
Odrobina mięty też nie zaszkodzi.
A jak Wy świętujecie Dzień Mamy ?
Tak żeby był niezapomniany?
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
10 komentarzy
No cudownie to wygląda!!! Dekoracja na miarę mistrza cukierniczego:-)
Haha może zmienię profesję
Wygląda bardzo pysznie 🙂
Dziękuję
Jak pięknie, a dekoracja tej tarty mistrzostwo świata.
A świętuję. U mnie była na ostro-słodko, bo przygotowałam na obiadek żeberka manierowanie w przyprawach, czosnku i chilli, a potem upieczone na chrupiąco w miodzie i cydrze.
Mniam
Tarta jest prześliczna 🙂
Istne arcydzieło.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam
Gwarantuję Ci, że nie tylko Ty lubisz dzień mamy – inne mamy również!
To na 100% 🙂