Zakręcone ciasto z rabarbarem

by Dorota na przedmieściach
Ciasto z rabarbarem to znak, że wiosna przyszła.
Gdy człowiek czeka na pierwsze ciasta z owocami 
i nie może się doczekać
na ratunek przychodzi rabarbar.
Dzisiaj zakręcone ciasto rabarbarowe:-)
Pierwszy raz zobaczyłam u Doroty 
i wiedziałam, że kiedyś  muszę je popełnić.
Zakręcone ciasto z rabarbarem 
Składniki:
– 5 łodyg rabarbaru
– 5 łyżeczek cukru
– masło do wysmarowania formy
na ciasto
– 5 jajek
– 5 łyżek cukru
– 5 łyżek czubatych mąki pszennej tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 5 łyżek oleju
Wykonanie
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę 25 cm wysmarować masłem.  Rabarbar oczyścić , umyć , osuszyć i pokroić wzdłuż . W wysmarowanej masłem formie poukładać rabarbar. Najlepiej zacząć od ścian tortownicy. Im ciaśniej uda się to zrobić tym mniej ciasta się przedostanie na wierzch/spód.
Ułożony rabarbar posypać cukrem.
Mąki pomieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Odstawić
Białka oddzielić od żółtek nasepnie białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Gdy już będą gotowe dodajemy cukier i nadal ubijamy. W dalszym ciągu ubijając dodawać żółtka i olej.
Następnie delikatnie połączyć mąki z masą. Ciasto wylać na ułożony rabarbar.
Piec w  180 stopniach około 40 min.
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu, przyłożyć talerz i wyjąć ciasto odwracając dnem do góry.
Ciasto jest szybkie i praktyczne. Nie potrzebujemy wagi ani żadnej miarki – wystarczy łyżka
I to co lubię najbardziej – brudzimy właściwie jedna miskę.
Ciasto jest biszkoptowe.
Ładnie wyrasta a dzięki temu, ze rabarbar jest na dole przy pieczeniu 
trudno o zakalec 🙂
Gdy rabarbar jest bardziej dojrzały i czerwony efekt wow jeszcze większy!
Smacznego!
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

15 komentarzy

Ania z Osobiedlamnie 16 maja, 2018 - 3:47 pm

Czytam przepis i widzę, że to ciasto na 5:) i do tego zakręcone. Czyli dla mnie na ten tydzień jak znalazł:)

Reply
Dorota na przedmieściach 22 lipca, 2018 - 9:42 am

Proste szybkie efektowne

Reply
Natka 16 maja, 2018 - 3:54 pm

Świetnie wygląda!

Reply
Dorota na przedmieściach 22 lipca, 2018 - 9:42 am

🙂

Reply
Anonimowy 17 maja, 2018 - 7:29 pm

Genialne!

Reply
Dorota na przedmieściach 22 lipca, 2018 - 9:43 am

🙂

Reply
Zapaszamdostolu.pl 18 maja, 2018 - 7:11 am

Piękne i pyszne. Ja robię to ciasto na spodzie z płatków owsianych. Pozdrawiam

Reply
Dorota na przedmieściach 22 lipca, 2018 - 9:43 am

Mniam

Reply
Pod białą sową 18 maja, 2018 - 10:21 am

Fenomenalne 🙂
Wygląda zachwycająco.
Pozdrawiam weekendowo.

Reply
Dorota na przedmieściach 22 lipca, 2018 - 9:43 am

Pozdrawiam

Reply
Mysia 20 maja, 2018 - 10:12 am

Poczęstowałam się przepisem, dziękuję. Ciasto wygląda efektownie.

Reply
Dorota na przedmieściach 22 lipca, 2018 - 9:44 am

Smacznego

Reply
gabi 18 czerwca, 2018 - 7:16 am

Genialny pomysł na rabarbarową tartę! Pierwszy raz taką widzę i zachwyt zachęca do jedzenia :-).

Reply
Dorota na przedmieściach 22 lipca, 2018 - 9:44 am

Trzeba spróbować

Reply
Unknown 24 lipca, 2018 - 8:57 pm

zrobiłam , jest prze-pysz-ne. Wykorzystałam ten przepis z innymi owocami, bardziej soczyste pomieszalam wcześniej z mąką ziemniaczaną. Super, gratuluję pomyslodawczyni czyli Dorotce.☺☺������

Reply

Leave a Comment