Ciasto z rabarbarem to znak, że wiosna przyszła.
Gdy człowiek czeka na pierwsze ciasta z owocami
i nie może się doczekać
na ratunek przychodzi rabarbar.
Dzisiaj zakręcone ciasto rabarbarowe:-)
Pierwszy raz zobaczyłam u Doroty
i wiedziałam, że kiedyś muszę je popełnić.
Zakręcone ciasto z rabarbarem
Składniki:
– 5 łodyg rabarbaru
– 5 łyżeczek cukru
– masło do wysmarowania formy
na ciasto
– 5 jajek
– 5 łyżek cukru
– 5 łyżek czubatych mąki pszennej tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 5 łyżek oleju
Wykonanie
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę 25 cm wysmarować masłem. Rabarbar oczyścić , umyć , osuszyć i pokroić wzdłuż . W wysmarowanej masłem formie poukładać rabarbar. Najlepiej zacząć od ścian tortownicy. Im ciaśniej uda się to zrobić tym mniej ciasta się przedostanie na wierzch/spód.
Ułożony rabarbar posypać cukrem.
Mąki pomieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Odstawić
Białka oddzielić od żółtek nasepnie białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Gdy już będą gotowe dodajemy cukier i nadal ubijamy. W dalszym ciągu ubijając dodawać żółtka i olej.
Następnie delikatnie połączyć mąki z masą. Ciasto wylać na ułożony rabarbar.
Piec w 180 stopniach około 40 min.
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu, przyłożyć talerz i wyjąć ciasto odwracając dnem do góry.
Ciasto jest szybkie i praktyczne. Nie potrzebujemy wagi ani żadnej miarki – wystarczy łyżka
Ciasto jest biszkoptowe.
Ładnie wyrasta a dzięki temu, ze rabarbar jest na dole przy pieczeniu
trudno o zakalec 🙂
Gdy rabarbar jest bardziej dojrzały i czerwony efekt wow jeszcze większy!
Smacznego!
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
15 komentarzy
Czytam przepis i widzę, że to ciasto na 5:) i do tego zakręcone. Czyli dla mnie na ten tydzień jak znalazł:)
Proste szybkie efektowne
Świetnie wygląda!
🙂
Genialne!
🙂
Piękne i pyszne. Ja robię to ciasto na spodzie z płatków owsianych. Pozdrawiam
Mniam
Fenomenalne 🙂
Wygląda zachwycająco.
Pozdrawiam weekendowo.
Pozdrawiam
Poczęstowałam się przepisem, dziękuję. Ciasto wygląda efektownie.
Smacznego
Genialny pomysł na rabarbarową tartę! Pierwszy raz taką widzę i zachwyt zachęca do jedzenia :-).
Trzeba spróbować
zrobiłam , jest prze-pysz-ne. Wykorzystałam ten przepis z innymi owocami, bardziej soczyste pomieszalam wcześniej z mąką ziemniaczaną. Super, gratuluję pomyslodawczyni czyli Dorotce.☺☺������