Ciasto
– 1 szklanka wody
– 125 g margaryny
– 1 szklanka mąki
– 5 jaj
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* wszystkie składniki powinny być w temeraturze pokojowe a szczeólnie margaryna do masy.
Nagrzewamy piekarnik i przygotwujemy blaszke wyłożona papierem do pieczenia
Wodę i margarynę zagotować 7min/100st./obr. 1 Następnie dodajemy przez otwór mąkę, jaja i proszek do pieczenia i zarabiamy ciasto 2-2,30min/wyrabianie
Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożona papieren do pieczenia wyciskając poprzez rękaw cukierniczy i formując eklera. Uwaga bo rosną dlatgo warto zostawić odstępy. Pieczemy w 200-230st. aż się lekko przyrumienią. Wyjmujemy i przekrajamy na pół. Gdy nie wyjdą idealne to nie przekrajamy.
Masa
– 3 opakowania budyniu waniliowego
– 1 litra mleka
– 8 łyżek cukru
– 250 g margaryny
Do naczynia włożyć budyń, mleko, cukier i wymieszać 15s/obr 3a następnie gotować 5min/100st./ obr. 1 (musi zgęstnieć delikatnie) W osobnej misce utrzeć margarynę na puch i następnie dodać letnią masę i połączyć.
Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy masę do przekrojonych eklerów. Gdy wyszły średnie 🙂 to masę można wstrzyknąć do środka.
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
4 komentarze
Dawno ich nie jadłam. Twoje eklerki wyglądają bardzo smakowicie. :)))
Dzięki
Od patrzenia mam wyrzuty sumienia, hihi
dobrze, że nie lubię, bo wyglądają apetycznie i kg by przybyły.
Brawo Dorota,
Jak można nie lubić ??? 🙂