Śniadaniowa tarta

by Dorota na przedmieściach
Dziś kolejna propozycja śniadaniowa:-)
Tarta francuska z jajkami i szpinakiem.
Nietypowe połaczenie jajek i szpinaku na bazie z ciasta francuskiego

Tarta śniadaniowa
Składniki
– 40 g masła
– 1 por, cienko pokrojony
– 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
– 3 kiście  szpinaku, przycięte i grubo posiekane
– 150 g fety
– 150 g ricotty
– skórka z 1 cytryny
– po 2 łyżki  grubo posiekanego tymianku i oregano
– paczka ciasta francuskiego
– 100 ml jogurtu naturalnego
– 7 jaj w temperaturze pokojowej

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do  200 C. Rozpuść pół masła na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj por i czosnek i mieszaj od czasu do czasu, aż zacznie się  karmelizować (6-7 minut). Dodaj szpinak i mieszaj do zwiędnięcia (1-2 minuty), przenieś na durszlak, aby odcedzić i przełóż do miski.  Dodaj sery, zioła i skórkę cytrynową, doprawić do smaku, dobrze wymieszać, odłożyć na bok.
Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i rozłóż ciasto zachowując brzegi. Ponakłuwaj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp kulki ceramiczne lub groch do obciążenia ciasta.
Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 15 min. Następnie delikatnie usuń papier z kulkami i przecz jeszcze 10 min.
W tym czasie w misce ubij maślankę i 3 jajka aby se połączyły, dopraw do smaku, a następnie wleć na mieszankę szpinaku. Wyjmij ciasto z piekarnika. Wyłóż na ciasto mieszankę szinaku i jaj. Łyżką zrób miejsce na wbicie jajek. Wbij jajka  i wstaw do piekarnika. Piecz około 20 min – do ściecia jajek.  Podawaj od razu 😉

Tarta równie dobrze smakuje na zimno.
Ciekawym dodatkiem jest salsa pomidorowa lub ajvar .
Ja lubię gdy jajka są nie do końca ścięte 
i żółtko cudownie miesza się.
Smacznego!
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

5 komentarzy

aldia 25 kwietnia, 2018 - 3:44 pm

Mniam, uwielbiam jajka, szpinak, ser. Pierwszy raz widze na cieście francuskim. Musicie byc pycha!

Reply
Dorota na przedmieściach 11 maja, 2018 - 8:19 pm

Spróbuj !!!

Reply
Pod białą sową 27 kwietnia, 2018 - 3:00 pm

Kusząca i niezwykle apetyczna 🙂
Pozdrawiam serdecznie i miłego weekendu.

Reply
Dorota na przedmieściach 11 maja, 2018 - 8:19 pm

Nawzajem

Reply
Pani KoModa 20 czerwca, 2018 - 12:32 pm

Piszę się na takie śniadanie.

Reply

Leave a Comment