Tarta śniadaniowa
Składniki
– 40 g masła
– 1 por, cienko pokrojony
– 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
– 3 kiście szpinaku, przycięte i grubo posiekane
– 150 g fety
– 150 g ricotty
– skórka z 1 cytryny
– po 2 łyżki grubo posiekanego tymianku i oregano
– paczka ciasta francuskiego
– 100 ml jogurtu naturalnego
– 7 jaj w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 C. Rozpuść pół masła na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj por i czosnek i mieszaj od czasu do czasu, aż zacznie się karmelizować (6-7 minut). Dodaj szpinak i mieszaj do zwiędnięcia (1-2 minuty), przenieś na durszlak, aby odcedzić i przełóż do miski. Dodaj sery, zioła i skórkę cytrynową, doprawić do smaku, dobrze wymieszać, odłożyć na bok.
Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i rozłóż ciasto zachowując brzegi. Ponakłuwaj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp kulki ceramiczne lub groch do obciążenia ciasta.
Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 15 min. Następnie delikatnie usuń papier z kulkami i przecz jeszcze 10 min.
W tym czasie w misce ubij maślankę i 3 jajka aby se połączyły, dopraw do smaku, a następnie wleć na mieszankę szpinaku. Wyjmij ciasto z piekarnika. Wyłóż na ciasto mieszankę szinaku i jaj. Łyżką zrób miejsce na wbicie jajek. Wbij jajka i wstaw do piekarnika. Piecz około 20 min – do ściecia jajek. Podawaj od razu 😉
Dorota
5 komentarzy
Mniam, uwielbiam jajka, szpinak, ser. Pierwszy raz widze na cieście francuskim. Musicie byc pycha!
Spróbuj !!!
Kusząca i niezwykle apetyczna 🙂
Pozdrawiam serdecznie i miłego weekendu.
Nawzajem
Piszę się na takie śniadanie.