Tarta kokosowa

by Dorota na przedmieściach
Tak mnie ostatnio naszło 
na mieszankę karaibskich kokosowych smaków z zimowym zacięciem.
Bo smak kokosa od razu kojarzy mi się z tropikalną wsypą
a jednocześnie małe kokosowe kulki to zima jak nic.
Może trochę pokręcone ale tak mi wychodzi 🙂
Zapraszam na pyszną egzotyczną tartę kokosową

Tarta kokosowa
Składniki: 
– 300g kruchych ciastek 
– 150g masła 
– 1 puszka mleka kokosowego 
– 200g białej czekolady 
– 170g wiórków kokosowych +1 łyżka do ozdoby 
– 100g gorzkiej czekolady 
– 100g mlecznej czekolady 
– 80ml śmietanki 30% 
Sposób wykonania:
Ciasteczka drobno rozkrusz przy pomocy wałka lub zmiksuj. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż powstałą masą formę na tartę i wstaw do lodówki do stężenia. 
W rondlu zagotuj mleko kokosowe z wiórkami kokosowymi. Od momentu zagotowania zmniejsz ogień do minimum i gotuj około 3 minut. Dodaj białą czekoladę i ciągle mieszając gotuj aż całkowicie się rozpuści. Ostudzoną masę kokosową wyłóż na spód z ciastek i wstaw z powrotem do lodówki. 
W rondlu podgrzej śmietankę. Do gorącej śmietanki dodaj mleczną i gorzką czekoladę i podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady, po czym szybko zdejmij z ognia. Czekoladę wylej na masę kokosową i posyp wiórkami kokosowymi. Przed podaniem tartę należy chłodzić co najmniej 2-3 godziny.:-)

Sposób wykonania Thermomix:
Włóż ciasteczka do naczynia i rozkrusz obr. 6 czas 15 s. Dodaj roztopione masło i mieszaj obr 4 czas 10 s. Wyłóż powstałą masą formę na tartę i wstaw do lodówki do stężenia. 
Wymyj i wysusz naczynie. Wlej mleko kokosowe i zagotuj temp 100 obr 1 czas 6 min, następnie zmniejsz grzanie temp 0 obr 2 min 1. Dodaj połamaną czekoladę i obr 3 czas 3 min. Odstaw do wystudzenia. Ostudzoną masę kokosową wyłóż na spód z ciastek i wstaw z powrotem do lodówki. 
Wymyj i wysusz naczynie. Wlej śmietankę i podgzej 80 stopni obr 2 czas 4 min, następnie dodaj czekoladę i obr 2 czas 2 min. zekoladę wylej na masę kokosową i posyp wiórkami kokosowymi. Przed podaniem tartę należy chłodzić co najmniej 2-3 godziny.:-) 

Tarta jest słodka, im bardziej schłodzona tym lepsza 🙂
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

6 komentarzy

Pod białą sową 1 marca, 2018 - 12:17 pm

Masz rację to mieszkanka egzotyczno -zimowa 🙂
Wygląda świetnie, że aż ślinka cieknie.
Pozdrawiam serdecznie.

Reply
Dorota na przedmieściach 23 marca, 2018 - 4:34 pm

Pozdrawiam

Reply
Ania z Osobiedlamnie 22 marca, 2018 - 1:39 pm

A ja znowu na diecie! Tej MŻ:) Choć dla rodzinki gotuję normalnie, więc normalne ciacho też im się należy:)
Wygląda nieziemsko i pewnie tak smakuje:)

Reply
Dorota na przedmieściach 23 marca, 2018 - 4:34 pm

To zjedz mniej … ciacha 🙂

Reply
sanpiseth40 3 kwietnia, 2018 - 3:32 am

Thanks for all your efforts that you have put in this, It's very interesting Blog…
I believe there are many who feel the same satisfaction as I read this article!
I hope you will continue to have such articles to share with everyone!
ดูหนังออนไลน์

Reply
Unknown 14 października, 2018 - 8:06 am

W sposobie na tm pominela Pani dodanie wiorek kokosowych przy gotowaniu mleczka 😉

Reply

Leave a Comment