Sernik z łososiem

by Dorota na przedmieściach
Po świątecznym obżarstwie 
i noworocznych postanowieniach 😉
zapraszam do spróbowania wytrawnego sernika z łososiem. 
Danie szybkie, proste i zaskakujące.
Wieczorem można zrobić a na śniadanie będzie jak znalazł.
Można też zaskoczyć gości.

Sernik z łososiem
Składniki

– 100 g krakersów
– 150 g wędzonego łososia
– 600 g twarogu ( u mnie Ulubiony)
– 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
– 3 – 4 ząbki czosnku
–  ½ szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
– ½ pęczka koperku
– 1 szczypta soli
– 1 szczypta pieprzu
– 3 listki Żelatyny w listkach
– do dekoracji: 50 g wędzonego łososia i pęczek koperku

Przygotowanie:
Krakersami wykładamy dno tortownicy  o śr. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia,.
Drobno siekamy  łososia. W mikserze mieszamy twaróg z jogurtem greckim i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny i drobno posiekany koperek (ok. 1/4 szklanki) i pokrojonego łososia i ponownie dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 5 – 7 minut, odciskamy. Następnie żelatynę podgrzewamy w kapieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do jej rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy 3 łyżki masy serowej i mieszamy. Żelatynę z masą dodajemy do reszty masy i dokładnie mieszamy.
Masę serową wykładamy na spód z krakersów i całość schłodzamy w lodówce przez noc.
Przed podaniem dekorujemy plastrami wędzonego łososia i gałązkami kopru.

Sernik spotkał się  z entuzjazmem rodzinki
i zniknął w całości:-) 
Ktoś chętny na taki eksperyment kulinarny?
Udanego weekendu:-)
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

11 komentarzy

howshemakesit 12 stycznia, 2018 - 4:57 pm

Ja jestem chętna! Moje ulubione połączenie smaków:)

Reply
Dorota na przedmieściach 12 stycznia, 2018 - 5:42 pm

To do dzieła Magda 🙂

Reply
tricolori 13 stycznia, 2018 - 8:17 am

Ciekawa propozycja, muszę wypróbować 🙂
Pozdrawiam

Reply
Dorota na przedmieściach 14 stycznia, 2018 - 3:38 pm

smacznego 😉

Reply
Go sia 13 stycznia, 2018 - 12:56 pm

Ja na sylwestra zrobiłam tort kanapkowy,przełożony był pastami:jajeczną,łososiową,z szynką wszystkie na bazie twarożku,było pysznie i efektownie.Goście zdziwieni i zachwyceni:)))Taki sernik też na pewno jest pyszny:))

Reply
Dorota na przedmieściach 14 stycznia, 2018 - 3:39 pm

o to musze też spróbować 🙂 tortu kanapkowego

Reply
Dorota na przedmieściach 14 stycznia, 2018 - 3:37 pm

🙂

Reply
Pod białą sową 15 stycznia, 2018 - 3:50 pm

Wygląda wspaniale 🙂
Świetny dobór kolorystyczny.
Pozdrawiam poniedziałkowo.

Reply
Dorota na przedmieściach 30 stycznia, 2018 - 7:22 pm

Pozdrawiam

Reply
vaiybora 26 stycznia, 2018 - 12:43 am

Your blog is very useful for me,Thanks for your sharing.

หนังฟรี

Reply
Dorota na przedmieściach 30 stycznia, 2018 - 7:23 pm

🙂

Reply

Skomentuj Go sia Cancel Reply