– 100 g krakersów
– 150 g wędzonego łososia
– 600 g twarogu ( u mnie Ulubiony)
– 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
– 3 – 4 ząbki czosnku
– ½ szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
– ½ pęczka koperku
– 1 szczypta soli
– 1 szczypta pieprzu
– 3 listki Żelatyny w listkach
– do dekoracji: 50 g wędzonego łososia i pęczek koperku
Przygotowanie:
Krakersami wykładamy dno tortownicy o śr. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia,.
Drobno siekamy łososia. W mikserze mieszamy twaróg z jogurtem greckim i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny i drobno posiekany koperek (ok. 1/4 szklanki) i pokrojonego łososia i ponownie dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 5 – 7 minut, odciskamy. Następnie żelatynę podgrzewamy w kapieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do jej rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy 3 łyżki masy serowej i mieszamy. Żelatynę z masą dodajemy do reszty masy i dokładnie mieszamy.
Masę serową wykładamy na spód z krakersów i całość schłodzamy w lodówce przez noc.
Przed podaniem dekorujemy plastrami wędzonego łososia i gałązkami kopru.
Dorota
11 komentarzy
Ja jestem chętna! Moje ulubione połączenie smaków:)
To do dzieła Magda 🙂
Ciekawa propozycja, muszę wypróbować 🙂
Pozdrawiam
smacznego 😉
Ja na sylwestra zrobiłam tort kanapkowy,przełożony był pastami:jajeczną,łososiową,z szynką wszystkie na bazie twarożku,było pysznie i efektownie.Goście zdziwieni i zachwyceni:)))Taki sernik też na pewno jest pyszny:))
o to musze też spróbować 🙂 tortu kanapkowego
🙂
Wygląda wspaniale 🙂
Świetny dobór kolorystyczny.
Pozdrawiam poniedziałkowo.
Pozdrawiam
Your blog is very useful for me,Thanks for your sharing.
หนังฟรี
🙂