Zielone ciacho

by Dorota na przedmieściach
Muszę się Wam przyznać, że to ciacho mnie zaskoczyło.
I nie tylko swoim kolorem
ale przede wszystkim lekkością.
Jest delikatne, puszyste i nie za słodkie.
Dodatkowo kolor oczywiście też nie jest bez znaczenia.
Pięknie się prezentuje na stole 🙂
A goście też są zaskoczeni.
Zielone ciasto szpinakowe
Składniki ciasto

– 350 – 400 g szpinaku (mrożony rozmrozić i dobrze odcisnąć na sitku i dobrze zblendować. Świeży szpinak dobrze zblendować)
– 3 duże jajka
– 3/4 – 1 szklanka drobnego cukru do wypieków. Ja dałam 3/4
– 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
– 2 szklanki mąki pszennej (najpierw daję 1,5 a gdy jest zbyt luźne dosypuję jeszcze trochę)
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki soku z cytryny
– skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misie miksera umieścić jajka, w całości, wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny, zmiksować.
Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką do połączenia.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem dopieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.
Składniki masa śmietankowa:
– 250 ml śmietany kremówki 36%
– 25 g serka mascarpone
– 1,5 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny lub soku z cytryny
Masa śmietankowa wykonanie
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.

Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Ja ją pokruszłam i zachowałam do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty. Przełożyć masą śmietankową. Na wierzch posypać okruchami.
Przyosdbić granatem, truskawkami czy innymi kontrastowymi do zielonego owocami 
Smacznego!

Przepis pochodzi z Moje wypieki
Dzieciakom powiedziałam, że z zieloną herbatą 😉
Inaczej by nie tknęły,
Jeszcze mają etap anty szpinak 🙂
Warto przed podaniem wyciągnąć go na chwilę z lodówki.
Wówczas masa śmietankowa będzie delikatniejsza i lżejsza.
Ciasto na weekend jak znalazł.
Ciekawa jestem reakcji Waszych domowników lub gości
 na taką wersję weekendowego ciacha 😉
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

11 komentarzy

Unknown 11 października, 2017 - 4:28 pm

Jejku, wygląda obłędnie. W listopadzie mam urodziny i chyba pokuszę się o taki tort ;). Pozdrawiam ciepło.

Reply
Wiola z bloga Mam na to plan 12 października, 2017 - 7:35 am

To ciasto podziwiam w cukierni, ale jeszcze nie odważyłam się spróbować.

Reply
Dorota na przedmieściach 12 października, 2017 - 8:08 pm

Do odwaznych …

Reply
Lussi 12 października, 2017 - 7:51 am

Wygląda obłędnie i ten akcent granata super! Nigdy nie próbowałam tego zielonego szaleństwa bo jakoś do mnie świadmość szpinaka w cieście nie przemawia ale chyba muszę się skusić 🙂 Ściskam

Reply
Dorota na przedmieściach 12 października, 2017 - 8:08 pm

Po szpinaku tylko kolor
Spróbuj

Reply
Go sia 12 października, 2017 - 9:22 am

Jest pyszne:))U mnie częściej gości w sezonie truskawkowym:)

Reply
Dorota na przedmieściach 12 października, 2017 - 8:09 pm

U nas jak potrzeba odbić sie od szarości

Reply
Pod białą sową 12 października, 2017 - 6:06 pm

Już dawno temu o nim słyszałam, ale jakoś nie miałam okazji go wypróbować 🙂
Twoje zdjęcia coraz bardziej mnie przekonują.
Uściski serdeczne.

Reply
Dorota na przedmieściach 12 października, 2017 - 8:09 pm

Warto spróbować 🙂

Reply
Kamila 13 października, 2017 - 8:01 am

Piekłam, ale przyznam że wolę bardziej tradycyjne wypieki;)

Reply
Dorota na przedmieściach 16 października, 2017 - 2:22 pm

Dla każdego coś innego 🙂

Reply

Skomentuj Dorota na przedmieściach Cancel Reply