Bardzo lubię sobotnie śniadania.
Szczególnie lubię śniadania na ciepło.
Ostatnio królują u nas jajeczne muffiny.
Przygotowuje się je szybko i bez miliona brudnych naczyń 🙂
A jak zostaną to na zimno też są fajna przekąską.
Nadają się na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły.
Jak wstaniecie rano (tylko nie za wcześnie)
w wolny dzień to proponuję wpierw włączyć piekarnik.
Potem spokojnie można się zabrać za przygotowanie śniadania
Jajeczne muffiny śniadaniowe
Składniki
– 4 jajka
– 3/4 filiżanki tartego smacznego sera
– 1/2 szklanki mleka
– 1 mała cukinia, drobno pokrojona
– 1/2 papryki drobno pokrojonej w kostkę
– kilka plastrów boczku
– 2 szalotki
– około 12 pomidorków koktajlowych
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmaruj olejem foremkę na muffinki.
W misce wymieszaj jajka, ser, mleko wraz z solą i pieprzem. Następnie dodaj pokrojony boczek i warzywa. Mieszankę przelej do foremki na muffinki. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe .
Piecz 18-20 minut do zezłocenia. Można sprawdzić patyczkiem czy jajka są ścięte.
Smacznego!
Fajna alternatywa na śniadanie 🙂
U nas przyjęte przez domowników do stałego menu.
Kto wypróbuje w najbliższy weekend ?
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
6 komentarzy
Świetnie wyglądają 🙂
Uwielbiam te talerze.
Pozdrawiam.
🙂
Świetny przepis 🙂 podkradnę i chyba dzisiaj zrobię na kolację 😉
Smacznego
Prosze bardzo 🙂
Smakowicie wyglądają, a wykonanie bardzo proste. U mnie zdecydowanie bardziej pasowałyby na kolację. Muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam ciepło.