Jaglany budyń po karnawałowej rozpuście

by Dorota na przedmieściach
 Wiem, wiem koniec karnawału to można się objadać 🙂
U nas w domu rządzą faworki, churrosy i oponki serowe.
No i potem pojawiają się oponki brzuszne ;-))))
A ochota na coś słodkiego nie mija….
Dlatego proponuję na odwyk budyń jaglany z masłem orzechowym i syropem klonowym.
Przepis z niezawodnej Kwestii smaku

Budyń jaglany
Składniki
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka (migdałowego lub krowiego)
2 łyżki masła orzechowego
1 banan
1/2 owocu granatu
2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie
Kaszę wsypać na sitko i dokładnie przepłukać gorącą wodą z kranu. Wypłukaną kaszę włożyć do rondelka, wlać jedną szklankę mleka, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Do ugotowanej kaszy dodać drugą szklankę mleka oraz masło orzechowe, wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzać całość. Przełożyć do blendera, dodać połowę banana i zmiksować na gładki mus.
Wyłożyć do miseczek, dodać resztę banana pokrojonego na plasterki i posypać ziarenkami granatu. Polać syropem klonowym.

Ja zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły 4 budynie 😉

Można się jeszcze pobawić dodatkami,
owoce i mięta fajnie przełamują słodycz budyniu.
No i da się słodko i zdrowo.
To ja zmykam smażyć oponki, potem je wybiegać
a na deser w sobotę koncert;-)
Udanego weekendu!!!!
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

8 komentarzy

Pod białą sową 24 lutego, 2017 - 5:04 pm

Pięknie wygląda, idealny po wczorajszych szaleństwach 🙂
Pozdrawiam serdecznie.

Reply
Dorota na przedmieściach 27 lutego, 2017 - 6:57 pm

Pozdrawiam

Reply
Monika Olga 25 lutego, 2017 - 7:08 am

Wygląda smakowicie. Muszę wypróbować ten przepis 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 27 lutego, 2017 - 6:57 pm

Smacznego

Reply
tricolori 25 lutego, 2017 - 4:25 pm

Budyń wygląda wybornie 🙂 chyba wypróbuję przepis, w sumie ostatnia sobota karnawału to dobra okazja na małą rozpustę 😉
pozdrawiam i zapraszam do mnie biancorossoverde.blogspot.com

Reply
Dorota na przedmieściach 27 lutego, 2017 - 6:57 pm

Dzieki za odwiedziny i zaproszenie

Reply
Klimaty Agness 26 lutego, 2017 - 11:10 am

Bardzo lubię jaglane budynie, smakują mi dosłownie w każdej wersji 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 27 lutego, 2017 - 6:58 pm

Pozdrawiam serdecznie

Reply

Skomentuj tricolori Cancel Reply