Budyń jaglany
Składniki
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka (migdałowego lub krowiego)
2 łyżki masła orzechowego
1 banan
1/2 owocu granatu
2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie
Kaszę wsypać na sitko i dokładnie przepłukać gorącą wodą z kranu. Wypłukaną kaszę włożyć do rondelka, wlać jedną szklankę mleka, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Do ugotowanej kaszy dodać drugą szklankę mleka oraz masło orzechowe, wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzać całość. Przełożyć do blendera, dodać połowę banana i zmiksować na gładki mus.
Wyłożyć do miseczek, dodać resztę banana pokrojonego na plasterki i posypać ziarenkami granatu. Polać syropem klonowym.
Ja zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły 4 budynie 😉
Dorota
8 komentarzy
Pięknie wygląda, idealny po wczorajszych szaleństwach 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam
Wygląda smakowicie. Muszę wypróbować ten przepis 🙂
Smacznego
Budyń wygląda wybornie 🙂 chyba wypróbuję przepis, w sumie ostatnia sobota karnawału to dobra okazja na małą rozpustę 😉
pozdrawiam i zapraszam do mnie biancorossoverde.blogspot.com
Dzieki za odwiedziny i zaproszenie
Bardzo lubię jaglane budynie, smakują mi dosłownie w każdej wersji 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness 🙂
Pozdrawiam serdecznie