Pierwszy chleb z garnka

by Dorota na przedmieściach
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na domowy chleb.
To pierwszy jaki odważyłam się upiec;-)
I uwaga wyszedł rewelacyjny!
Wspaniała chrupiąca skórka,
obłędny zapach
i …
Mało zdjęć bo zjedli.
To chyba najlepsza rekomendacja.
Chleb z garnka
Składniki

– 2 łyżeczki cukru
– 360 g wody
– 25 g świeżych drożdży
– 400 g mąki pszennej
– 200 g mąki żytniej
– 2 łyżeczki soli
Wykonanie
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy 2min/37 st.C./obr 2. Następnie dodajemy mąkę pszenną i żytnią oraz sól. Wyrabiamy 3 min/wyrabianie.  Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Po upływie czasu wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
I teraz przygotowanie garnka 🙂 Ja użyłam okrągłego naczynia żaroodpornego. Następnym razem zrobię owalny. Można oczywiście w garnku żeliwnym ale takiego nie mam.
Nagrzewamy piekarnik i garnek/naczynie żaroodporne wraz z pokrywką (ważne!), w którym będziemy piec chleb. Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna.
Wyciągamy gorący garnek/naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika.
Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce i … odganiamy rodzinę aby chleb miał szansę wystygnąć przed pożarciem.

Idealny na sobotnie śniadanie z domowym dżemem.
U nas malinowy ale polecam też
czy
Życzę smacznego!!!
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

18 komentarzy

CapsellaElli 25 stycznia, 2017 - 4:13 pm

Już czuję, jak pachnie 🙂 Przepis zanotowałam, mam tylko pytanie: czy naczynie żaroodporne czymś smarowałaś, jeśli tak, to przed nagrzaniem, czy po?
Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Dorota na przedmieściach 25 stycznia, 2017 - 4:31 pm

Elu niczym nie smarujesz Po upieczeniu nie ma problemu z wyciągnięciem

Reply
Dorota na przedmieściach 26 stycznia, 2017 - 3:37 pm

Bez tez sie da tylko wyrobić ręcznie trzeba 🙂

Reply
Pod białą sową 25 stycznia, 2017 - 6:25 pm

Taki chlebek znika w mgnieniu oka, nawet jak jeszcze jest ciepły.
Twój wygląda przepysznie.
Uściski.

Reply
Dorota na przedmieściach 26 stycznia, 2017 - 3:36 pm

Pilnować trzeba aż wystygnie 🙂

Reply
howshemakesit 25 stycznia, 2017 - 7:07 pm

W garnku?? Robię!!!

Reply
Dorota na przedmieściach 26 stycznia, 2017 - 3:36 pm

Rób 🙂

Reply
Ania z Osobiedlamnie 25 stycznia, 2017 - 9:27 pm

Aż mi zapachniało i zachrupało… uwielbiam chleb, a za świeży i własny dałabym się pokroić:)

Reply
Dorota na przedmieściach 26 stycznia, 2017 - 3:24 pm

Chleb trzeba piec i kroić 🙂

Reply
ula 25 stycznia, 2017 - 11:35 pm

robię podobny, tylko daję jeszcze ugotowane ziemniaki i oliwę, jest wtedy dłużej świeży, robiłam też w żeliwnym,, ma to tak jakieś znaczenie, bo chodzi o to nagrzewanie w piecu ;)ale spoko wyjdzie we wszystkim, piecz piecz , samemu upieczone jest najlepsze 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 26 stycznia, 2017 - 3:24 pm

Najlepsze 🙂

Reply
AgataZinkiewicz 26 stycznia, 2017 - 8:59 am

Ooo i ja zrobię czemu by nie, widziałam inne przepisy ale ten zdecydowanie prosciejszy 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 26 stycznia, 2017 - 3:23 pm

I działa 🙂

Reply
Unknown 26 stycznia, 2017 - 2:24 pm

Och a już myślałam że faktycznie masz patent na chleb z garnka. A tu jednak potrzebna jest bardziej zaawansowana technologia… Ale jak widać efekt wyszedł tak dobry że błyskawicznie zaczął znikać 😀 Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Dorota na przedmieściach 26 stycznia, 2017 - 3:23 pm

Bez maszyny tez mozna tylko trzeba ręcznie wyrobić Ot cała różnica 🙂

Reply
Speckled fawn 26 stycznia, 2017 - 4:16 pm

Super 😀

Reply
Dorota na przedmieściach 7 lutego, 2017 - 5:20 pm

Dzięki 🙂

Reply
vaiybora 14 października, 2018 - 3:42 am

I do the same, I only give boiled potatoes and oil, it is longer fresh, I did it in cast iron, it has so much importance, because it is heating in the oven;) but cool will come out in everything, bake, the best is baked the best 🙂

I am willing! my favorite combination of flavors 🙂

Reply

Skomentuj Dorota na przedmieściach Cancel Reply