– 2 łyżeczki cukru
– 360 g wody
– 25 g świeżych drożdży
– 400 g mąki pszennej
– 200 g mąki żytniej
– 2 łyżeczki soli
Wykonanie
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy 2min/37 st.C./obr 2. Następnie dodajemy mąkę pszenną i żytnią oraz sól. Wyrabiamy 3 min/wyrabianie. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Po upływie czasu wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
I teraz przygotowanie garnka 🙂 Ja użyłam okrągłego naczynia żaroodpornego. Następnym razem zrobię owalny. Można oczywiście w garnku żeliwnym ale takiego nie mam.
Nagrzewamy piekarnik i garnek/naczynie żaroodporne wraz z pokrywką (ważne!), w którym będziemy piec chleb. Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna.
Wyciągamy gorący garnek/naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika.
Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce i … odganiamy rodzinę aby chleb miał szansę wystygnąć przed pożarciem.
Dorota
18 komentarzy
Już czuję, jak pachnie 🙂 Przepis zanotowałam, mam tylko pytanie: czy naczynie żaroodporne czymś smarowałaś, jeśli tak, to przed nagrzaniem, czy po?
Pozdrawiam serdecznie!
Elu niczym nie smarujesz Po upieczeniu nie ma problemu z wyciągnięciem
Bez tez sie da tylko wyrobić ręcznie trzeba 🙂
Taki chlebek znika w mgnieniu oka, nawet jak jeszcze jest ciepły.
Twój wygląda przepysznie.
Uściski.
Pilnować trzeba aż wystygnie 🙂
W garnku?? Robię!!!
Rób 🙂
Aż mi zapachniało i zachrupało… uwielbiam chleb, a za świeży i własny dałabym się pokroić:)
Chleb trzeba piec i kroić 🙂
robię podobny, tylko daję jeszcze ugotowane ziemniaki i oliwę, jest wtedy dłużej świeży, robiłam też w żeliwnym,, ma to tak jakieś znaczenie, bo chodzi o to nagrzewanie w piecu ;)ale spoko wyjdzie we wszystkim, piecz piecz , samemu upieczone jest najlepsze 🙂
Najlepsze 🙂
Ooo i ja zrobię czemu by nie, widziałam inne przepisy ale ten zdecydowanie prosciejszy 🙂
I działa 🙂
Och a już myślałam że faktycznie masz patent na chleb z garnka. A tu jednak potrzebna jest bardziej zaawansowana technologia… Ale jak widać efekt wyszedł tak dobry że błyskawicznie zaczął znikać 😀 Pozdrawiam serdecznie!
Bez maszyny tez mozna tylko trzeba ręcznie wyrobić Ot cała różnica 🙂
Super 😀
Dzięki 🙂
I do the same, I only give boiled potatoes and oil, it is longer fresh, I did it in cast iron, it has so much importance, because it is heating in the oven;) but cool will come out in everything, bake, the best is baked the best 🙂
I am willing! my favorite combination of flavors 🙂