Po prostu ciacho

by Dorota na przedmieściach
Witam środowo:-)
Dzisiaj czas na coś słodkiego.
Ulubione ciacho mojego syna tzw Wiewiórka:-)
Proste, szybkie i bez wymyślnych składników.

Wiewiórka
Składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jaja
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 szklanka posiekanych orzechów
3 duże winne jabłka

Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę okrągłą o średnicy 27 cm natłuścić i wysypać bułką tartą.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posiekać orzechy.
Jajka ubić z cukrem i starannie wymieszać z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie cienkim strumieniem wlać olej miksując na najmniejszych obrotach. Dodać orzechy i jabłka i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do formy, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec około 40 min – sprawdzać patyczkiem.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!

Już za chwilkę długi weekend.
Planów sporo u nas 🙂
Będzie mini remoncik, będzie ogród, będzie koncertowa majówka – aż dwa dni i będzie …
Już się nie mogę doczekać 🙂
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

20 komentarzy

Waniliowy, Lawendowy, Biały... 27 kwietnia, 2016 - 6:54 pm

Wiesz Dorotko, że nigdy nie piekłam tego ciasta?
Wygląda wspaniale.
ściskam kochana

Reply
Dorota na przedmieściach 28 kwietnia, 2016 - 6:18 pm

Spróbuj 🙂

Reply
Ania z Osobiedlamnie 27 kwietnia, 2016 - 9:10 pm

I ja nie mogę się doczekać!:) a ciacho znam w wersji z gruszkami:)

Reply
Dorota na przedmieściach 28 kwietnia, 2016 - 6:19 pm

Ostrzegam ze zjedli 🙂 upiekę coś innego

Reply
Domek Dorotki 28 kwietnia, 2016 - 5:00 am

Fajny przepis, kiedyś takie ciasto piekłam, ale zupełnie o nim zapomniałam. Muszę nadrobić w majowy weekend. Planów tez sporo, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Reply
Dorota na przedmieściach 28 kwietnia, 2016 - 6:20 pm

Udanego weekendu !!!

Reply
oczy otwieram 28 kwietnia, 2016 - 6:34 am

Wygląda bardzo apetycznie. W moich stronach to ciasto nazywamy Salceson :)Pozdrawiam serdecznie:)

Reply
Dorota na przedmieściach 28 kwietnia, 2016 - 6:20 pm

Yyyy wolę wiewióra 🙂

Reply
Dominika 28 kwietnia, 2016 - 8:24 am

Wygląda bardzo apetycznie i pewnie takie jest… Bardzo lubię piec ciasta, niekoniecznie jeść, ale sam proces produkcji mnie fascynuje 🙂
Pozdrawiam-D.

Reply
Dorota na przedmieściach 28 kwietnia, 2016 - 6:21 pm

Ja tez najbardziej lubie proces pieczenia Zjadanie zostawiam innym
Pozdrawiam

Reply
Unknown 28 kwietnia, 2016 - 11:31 am

Majówka zapowiada się u Ciebie ciekawie 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 28 kwietnia, 2016 - 6:22 pm

🙂 tylko kiedy ja odpocznę ?? 🙂

Reply
bidibi (domowy alfabet) 28 kwietnia, 2016 - 12:03 pm

uwielbiam takie proste przepisy. mój starszak namiętnie piecze bananowca. mam nadzieję, że i na długi weekend wyręczy mamę.

Reply
Dorota na przedmieściach 28 kwietnia, 2016 - 6:23 pm

Mój Starszak jest wiecznie głodny i patrzy na mnie 🙂

Reply
monika jall 28 kwietnia, 2016 - 3:58 pm

Wyglada tak bardzo apetycznie, ze az prawie czuje jego zapach.

Reply
Dorota na przedmieściach 28 kwietnia, 2016 - 6:26 pm

🙂

Reply
ania 29 kwietnia, 2016 - 5:05 am

Wygląda smakowicie trzeba spróbować 🙂

Reply
AliceLovesBrocante 29 kwietnia, 2016 - 7:43 am

No tak Ty nam serwujesz ciagle pysznosci przepisy tylko pamietaj ze nie wszyscy biegaja:) hihi chyba trzeba Jakis Sport oprocz roweru musze sobie wymyslic bo teraz tylko w boczki idzie:) Hihi Myslalam zeby sobie kupic rolki? Bieganie jakos mnie przeraza, w sensie kolana i kregoslup, ze to moze jakos obciazac. Super ze bedziesz studentka! Gratulacje! Buzki Ala

Reply
Pani KoModa 1 maja, 2016 - 8:37 am

Mam podobny przepis i ciacho wychodzi bajeczne 🙂

Reply
decorayadora 4 maja, 2016 - 11:36 am

Hi Dorota ,, i love your blog ,, you have a new follower
Angelica

Reply

Leave a Comment