Jesienna zapiekanka ryzowa

by Dorota na przedmieściach
Witam serdecznie w środku tygodnia
Jesień już w pełni
a jesienią zawsze królują u nas zapiekanki.
Tym razem zapiekanka z ryżem.
Inspiracją była zapiekanka którą jadłam będąc dzieckiem 
w słynnym barze Vega we Wrocławiu.
Był to pierwszy lokal dla wegetarian 
i często tam z mamą podczas babskich eskapad jadałyśmy.
Moja wersja zawiera mięso 
bo inaczej Pan Mąż nie zaliczyłby tego jako obiadu 🙂
Własciwie każdy może przygotować swoją własną wersję.
Podstawą przepisu jest ryż
do którego dodajemy różne dodatki.
U nas tym razem groszek, kukurydza,
papryka, por, kurki i kurczak.
Wszystkie warzywa mieszamy z ugotowanym ryżem.
Ja często gotuję z curry dla uzyskania pięknego koloru.
Ważne aby dobrze całą masę doprawić.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego,
wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Często trochę żółtego sera dodaję też do masy.
Naczynie wkłądamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
i pieczemy około 45 minut.
Początkowo przykrywam naczynie folią aluminiową 
aby ser za bardzo się nie spiekł.
Po wyciągnięciu z piekarnika warto dodać coś zielonego
 np natkę pietruszki.
Taki jesienny obiad dzisiaj u nas.
Ciekawe czy macie swoje ulubione jesienne dania
 – oczywiście poza zupą dyniową 🙂
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

37 komentarzy

ElwiraK 14 października, 2015 - 3:54 pm

Koniecznie muszę wypróbować! Nigdy nie robiłam zapiekanki z ryżem. Zapraszam do siebie. Kilka dni temu dodałam przepis na zapiekankę z makaronem i brokułami 🙂

Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Dorota na przedmieściach 14 października, 2015 - 6:57 pm

Zaraz wpadnę 🙂

Reply
Lussi 14 października, 2015 - 4:37 pm

Wygląda wybornie!

Reply
Dorota na przedmieściach 14 października, 2015 - 6:58 pm

🙂

Reply
Unknown 14 października, 2015 - 5:05 pm

Wygląda znakomicie! Ja jestem raczej frakcja "makaron i kasza" niż "ryż", ale inspiracją jest świetna.

Reply
Dorota na przedmieściach 14 października, 2015 - 6:58 pm

Ja tez makaroniars ale ta wersje ryżu lubię
Pozdrawiam

Reply
Unknown 14 października, 2015 - 5:13 pm

Dorota! Mój M. właśnie "kradnie" Twój przepis i zapowiedział, że jutro ta zapiekanka zagości na naszym stole ojj chciałabym bo jak sa kurki to musi byc pyszna 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 14 października, 2015 - 6:59 pm

Oj daj znać jak Mu poszło 😉

Reply
Unknown 14 października, 2015 - 5:33 pm

Dodaję przepis do ulubionych 😉 Zapiekanki z ryżem lubimy i koniecznie z mięskiem;)
Miłego wieczorku!

Reply
Dorota na przedmieściach 14 października, 2015 - 6:59 pm

Udanego wieczoru 🙂

Reply
szWaczka 14 października, 2015 - 6:23 pm

odkładam na bok kurki i groszek z zjadam ze smakiem:)
musze spróbować:)
pozdrawiam

Reply
Dorota na przedmieściach 14 października, 2015 - 7:00 pm

Smacznego pozdrawiam

Reply
wiejskieklimaty28 14 października, 2015 - 7:28 pm

Świetne danie, szybkie, proste i z pewnością baaardzo smaczne 😉 Muszę zrobić takie i to jak najszybciej 😉

Reply
Dorota na przedmieściach 15 października, 2015 - 7:30 am

mam nadzieję że będzie smakować
Pozdrawiam

Reply
Kasia 14 października, 2015 - 7:31 pm

Z pewnością zrobię, bo wygląda smakowicie a my bardzo lubimy zapiekanki 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 15 października, 2015 - 7:30 am

smacznego Kasiu 🙂

Reply
Apaczowa 14 października, 2015 - 8:04 pm

Robię ryż z curry bardzo często, bo uwielbiamy, zmieniam tylko dodatki. Wersji z kurkami jeszcze nie próbowałam, więc najwyższa pora to zmienić 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 15 października, 2015 - 7:30 am

Tak bo kurki jeszcze są
Pozdrawiam Agnieszko 🙂

Reply
Ania z Osobiedlamnie 15 października, 2015 - 7:18 am

Znowu mi pachnie z ekranu….Lubimy zapiekanki, ale chętniej sięgam po makaron. Moi po prostu nie są fanami ryżu, ale planuję pomału ro zmieniać, zaczarować im ten ryż. Wszystko w moich rękach!:)

Reply
Dorota na przedmieściach 15 października, 2015 - 7:31 am

U mnie wojna ryżowo makaronowa Jedni to drudzy tamto Nie dogodzisz 😉

Reply
Unknown 15 października, 2015 - 10:14 am

Mniam! Zapiekanki są super bo same się robią i można zająć się czymś innym w jednym czasie, Twoja wygląda bardzo zachęcająco, wypróbuję! Pozdrawiam Dora

Reply
Dorota na przedmieściach 15 października, 2015 - 11:47 am

Wystarczy zamieszać i do piekarnika 🙂
Pozdrawiam

Reply
Pastelowa Kropka 15 października, 2015 - 11:56 am

Uwielbiam właśnie taką kuchnię z ryżem i warzywami w roli głównej 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 16 października, 2015 - 6:10 am

🙂

Reply
after better 15 października, 2015 - 12:31 pm

Kocham takie jednogarnki 🙂 musi być pycha 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 16 października, 2015 - 6:10 am

jendogarnki sa the best

Reply
Unknown 15 października, 2015 - 1:05 pm

Właśnie ostatnio stwierdziłam, że zbyt rzadko robię zapiekanki. Chyba za bardzo lubię spędzać czas w kuchni, a przy zapiekance nie ma tyle pracy jakbym chciała i stąd ten problem 😉

Reply
Dorota na przedmieściach 16 października, 2015 - 6:13 am

To w piekarnik zapiekanka a potem wymyślny deser który zajmie Cię w kuchni

Reply
Pani KoModa 15 października, 2015 - 2:19 pm

Od razu się głodna zrobiłam. Pyszności. Musze spróbować zrobić taką zapiekankę.

Reply
Dorota na przedmieściach 16 października, 2015 - 6:13 am

Powodzenia

Reply
Waniliowy, Lawendowy, Biały... 15 października, 2015 - 7:00 pm

Ja uwielbiam takie zapiekanki:) Muszę koniecznie taką zrobić, bo wygląda przepysznie:)
pozdrawiam cieplutko

Reply
Dorota na przedmieściach 16 października, 2015 - 6:15 am

Pozdrawiam gorąco

Reply
Trzecie piętro 16 października, 2015 - 9:01 am

A ja zawsze kombinuję co tu ugotować.Bo wszystko już było ,ale Twojej zapiekanki to muszę spròbować a jak z mięsem to tym bardziej.Bo ja też z tych drapieżnikòw mięsożernych jestem;) Ściskam mocno;)

Reply
Dorota na przedmieściach 16 października, 2015 - 10:28 am

I zapiekanki właściwie same się robią dlatego tak je lubię 🙂

Reply
bidibi (domowy alfabet) 16 października, 2015 - 10:45 am

uwielbiam zapiekanki! u nas, gdy podam danie z kuchni wegetariańskiej, po zjedzeniu panowie pytają: a gdzie obiad? bo przystawka była pyszna. hihi.

Reply
Dorota na przedmieściach 16 października, 2015 - 11:01 am

u mnie to samo dlatego tutaj dorzuciłam kuraka 🙂

Reply
BabaMaDom 16 października, 2015 - 9:50 pm

Jak z ryżem to zapiekane jabłka i cynamon 🙂

Reply

Leave a Comment