Witam wszystkich serdecznie.
Słoneczko ostatnio nas rozpieszcza
I zamarzyły mi się pachnące słońcem owoce.
Hmm ale na to trzeba poczekać.
Ale mimo braku świeżych owoców można wyczarować pyszne śniadanko.
Dzisiaj proponuję do spróbowania scones.
Nadają sie nawet na świateczne, leniwe śniadanie w drugi dzięeń świąt.
Nadają sie nawet na świateczne, leniwe śniadanie w drugi dzięeń świąt.
Są to brytyjskie bułeczki,
które można szybko przygotować
o poranku.
Wszelkie składniki dostępne przez cały rok
Kto chętny to do dzieła!!!
Śniadaniowe scones
Składniki
– 1/4 filiżanki cukru
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 3/4 łyżeczki soli
– 5 łyżek masła pokrojonego na kawałki
– 250 ml śmietany
– 120 g posiekanych suszonych moreli
– 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190°C. Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Pod koniec wyrabiania dodajemy morele i szałwię. Rozwałkowujemy placek, nadając mu kształt koła o grubości 2,5 cm, i wykrawamy 8 równych trójkątów. Trójkąty układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia, ok. 30 minut.
Smakują idealnie z dżemem marchewkowym – tutaj
Kochani
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na
przedmieściach
Dorota
przedmieściach
Dorota
29 komentarzy
Jakie pyszności! Na pewno zrobię 🙂
Smacznego :/)
Bułeczki wyglądają przepysznie i przepis nie jest skomplikowany, bardzo chętnie spróbuję…. uwielbiam piec 🙂
Bardzo dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego co najlepsze <3
Pozdrawiam cieplutko, Agness:)
Do miłego Agness 🙂
Ostatnie zdjęcie jest prze przepiękne!
Ostatnie zdjęcie jest prze przepiękne!
Będzie więcej Już niedługo 🙂
Skusiło mnie o Twoje pierwsze zdjęcie i szczerze mówiąc już czułam smak pizzy w ustach…a tu taka słodka niespodzianka!:) muszę spróbować…lubię zaskakiwać dzieci, zwłaszcza serwując coś nowego na śniadanie:) pozdrawiam przedświątecznie:)
Ha ale niespodzianka co ? Miłego śniadania
Mniam mniam, pyszności!!
Radosnego świętowania!
Pozdrawiam ciepło
Pozdrawiam
Próbuję sobie wyobrazić już ich smak… Mniam! 🙂
Jest doooobry ten smak
Też je bardzo lubię.
🙂
Uciekł mi komentarz:(((Bardzo podoba mi sie Twój stół,jestem zachwycona.A u mnie będą pastele,ale pokażę w sobotę albo po świetach,ponieważ najważniejsza kolacja u nas w sobotę:)
🙂 Dzięki Czekam na pastele
Nie znałam takich pysznosci! Zapisze sobie i sprobuje kiedys!
Wszystkiego dobrego w te Święta!
Dzięki Dorota Daj znać jak smakowało 🙂
Ciekawe czy z mąką żytnią lub kukurydzianą wyjdą tak samo pyszne, muszę spróbować 🙂
Już zapisuję do ulubionych 🙂
RObiłam z żytnią I wyszły bardziej rustic 🙂 Boże jak to po polsku powiedzieć?
Zapisuję i wypróbuję 🙂
Miłego próbowania
Dorotko pyszności jak zwykle. Bardzo mnie ten przepis zaciekawił i na pewno wypróbuję:) Uściski!
Pozdrawiam serdecznie
Widzę, że nie byłam zbyt oryginalna ze scones na Święta. 🙂
Pozdrawiam
Najważniejsze że było pysznie 🙂
Pyszności – muszę takie upiec 🙂 Wyglądają ślicznie, a biorąc pod uwagę słodki smak moreli, pewnie i cudownie smakują.
This is a really good idea that you have going on. manufacturing
ดูหนังเกาหลี