Gruszki zagospodarowane

by Dorota na przedmieściach
Po ostatniej wizycie gości gdy na gorąco
aranżowałam stół zostały mi gruszki tutaj
 Nie mogłam pozwolić aby się zmarnowały.

 Upiekłam ulubione ciasto jesienne z gruszkami i imbirem.
Najlepiej sakuje prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi.
 
 
Przepis prosty i szybki.
 
 
Składniki:
175 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru
1 łyżka świeżo startego obranego imbiru
3 jajka roztrzepane
400 g gruszek (3 sztuki) bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki
1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, 175 g masła w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Ubić mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą). Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek, tak aby zachodziły na siebie. Posypać brązowym cukrem i wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor przez 35 – 40 minut. Podawać ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.

Ja wybrałam wersje z lodami,
które mi się prędziutko roztopiły co widać na zdjęciach 🙂
 
Z takim deserkiem to może nawet lać za oknem przez cały weekend.
Czego nikomu nie życzę.
 
Smacznego życzę !

 
Dziękuję że zatrzymaliście się na
chwilę na przedmieściach

Dorota

You may also like

6 komentarzy

nadmiedwianskanimfa 7 listopada, 2014 - 10:23 pm

Ooo, gruszki mam – z rańca zakupiłam. Teraz mam jednak problem… .Czy zrobić muffinki jabłkowo- cynamonowe, które dzieciakom obiecałam, czy ten pyszny gruszkowiec? Dwie opcje raczej nie przejdą, musze się zdecydować. I masz babo placek…. 😉

Reply
Dorota na przedmieściach 12 listopada, 2014 - 7:27 am

ciekawe co wybrałaś 🙂

Reply
Latte House 8 listopada, 2014 - 7:10 pm

Mniam:-) Ciasto wygląda przepysznie!!
Pozdrawiam ciepło

Reply
Dorota na przedmieściach 12 listopada, 2014 - 7:28 am

Pozdrawiam Dzięki za odwiedziny

Reply
Anna 12 listopada, 2014 - 7:52 am

Dorotko :))
świetny przepis ;))
już mi pachnie :))
pozdrawiam serdecznie
Ania

Reply
Dorota na przedmieściach 13 listopada, 2014 - 6:46 am

Pozdrawiam

Reply

Leave a Comment