1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru
1 łyżka świeżo startego obranego imbiru
3 jajka roztrzepane
400 g gruszek (3 sztuki) bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki
1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, 175 g masła w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Ubić mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą). Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek, tak aby zachodziły na siebie. Posypać brązowym cukrem i wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor przez 35 – 40 minut. Podawać ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.
chwilę na przedmieściach
Dorota
6 komentarzy
Ooo, gruszki mam – z rańca zakupiłam. Teraz mam jednak problem… .Czy zrobić muffinki jabłkowo- cynamonowe, które dzieciakom obiecałam, czy ten pyszny gruszkowiec? Dwie opcje raczej nie przejdą, musze się zdecydować. I masz babo placek…. 😉
ciekawe co wybrałaś 🙂
Mniam:-) Ciasto wygląda przepysznie!!
Pozdrawiam ciepło
Pozdrawiam Dzięki za odwiedziny
Dorotko :))
świetny przepis ;))
już mi pachnie :))
pozdrawiam serdecznie
Ania
Pozdrawiam