Domowe lody czekoladowe
Składniki
150 ml mleka
150 ml śmetany kremówki
80 g cukru pudru ( ja daję czasem mniej )
3 zółtka
100 g połamanej gorzkiej czekolady
Mleko i śmietanę wlewamy do garnuszka i dodajemy 2/3 cukru. Podgrzewamy cały czas mieszając aż doprowadzimy do wrzenia. Odstawiamy.
W misce ucieramy żółtka wraz z pozostałą częścią cukru, aż do otrzymania puszystej masy
Gotującą się masę z garnuszka wlewamy do zółtek cały czas miksując. Następnie ponownie przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Cały czas mieszamy aż masa zgęstnieje i będzie zostawać na łyżce. Zazwyczaj zajmuję to około 3 minut.
Garnuszek ścągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż masa będzie jednolita.
Gotową masę odkładamy do ostygnięcia.
I teraz jeśli mamy maszynkę do lodów to przelewamy do schłodzonego pojemnika i nastawiamy maszynę na 30 minut.
Jeśli nie mamy maszynki to masę przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Co 30 minut wyciągamy i miksujemy mikserem aż osiągniemy kremową konsystencję.
Dorota
8 komentarzy
Mniam!! To mój ulubiony sport zimowy 🙂
O, masz! I znów mi spadłaś z nieba 🙂 Maszynę do lodów kupiłam latem i… jeszcze jej nie rozpakowałam, bo proceder produkcyjny wydał mi się mega skomplikowany. A teraz nabrałam ochoty i moc na mnie spłynęła – jutro lecę po śmietankę 🙂
nie z nieba tylko z przedmieść 🙂
Ja też lody tylko czekoladowe :))
jedyne słuszne 🙂
Wyglądają tak, że przełykam ślinę 🙂 Ostatnio mam jakieś zachcianki na różne różności, chyba to efekt przedwiośnia i niedoboru wiosenno-letnich smaków 🙂
Lody uwielbiam tyle tylko,że moje smaki to śmietankowy lub waniliowy.
Takie pewno też zrobimy i będziemy kusić