Owocowe szaleństwo trwa.
Uwielbiam ciasta z owocami a szczególnie tarty.
Właściwie co weekend piekę
i kilka sprawdzonych przepisów przewija sie ciągle.
Dzisiaj sie nimi z Wami podzielę
Sernik na zimno:-)
Mój ulubiony bo nie za słodki, nie za duży i szybki w wykonaniu.
Sernik na zimno
Składniki:
– paczka biszkoptów lub herbatników
– 1/2 kg sera (najlepiej Mój ulubiony Wieluń)
– 13 dag masła w temperaturze pokojowej
– 1 1/2 szklanki cukru pudru lub 1 szklanka białego cukru
– cukier waniliowy
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 2 łyżki żelatyny na 3/4 szklanki wody
– galaretka owocowa i owoce (moga być mrożone)
Sposób wykonania
Herbatniki lub biszkopty rozkładamy w foremce (śr ok 23 cm)
Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Oddzielamy żółtka od białek. 4 Żółtka dodajemy do masy maślanej i ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce sera cały czas ucierając na przemian z krzepnąca żelatyną. W oddzielne misce ubijamy dwa białka na sztywną pianę . Delikatnie mieszamy pianę z białek z masą serową. Masę wykładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki. Gdy ser zastygnie dodajemy owoce (jeśli mrożone to ich nie rozmrażamy) i zalewamy chłodną galaretką.
Smacznego!!!!!
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
7 komentarzy
Niesamowicie wygladaja :)))
A jak smakują 🙂
Twoje ciasta to iście artystyczne dzieła sztuki.Te owocki i polewy ułożone z tak wielką starannością, że zastanawiam się czy Ty nie jesteś z zawodu cukiernik?
Haha z zawodu ekonom 😉
Wszystkie wersje wyglądają przeapetycznie. Aż chce się spróbować. A zdjęcie tarty z białą czekoladą jest wręcz artystyczne. Szkoda, że nie można edytować przepisu (coś nie zadziałało).
Pozdrawiam serdecznie!
Elli
Elu już naprawiłam
Dzięki
Prawie wszystkie 🙂