Dzisiaj w ramach serii śniadaniowej 🙂
polecam szakszukę.
Ale nie tradycyjną na pomidorach tylko w wersji zielonej .
polecam szakszukę.
Ale nie tradycyjną na pomidorach tylko w wersji zielonej .
Zielona szkaszuka
Składniki:
– 100 g zielonego groszku (może być mrożony)
– 100 g szparagów lub fasolki szparagowej
– 200 g listków szpinaku
– 1 duży por
– 3 jajka
– 2 ząbki czosnku
– koperek lub natka pietruszki
– oliwa i masło o smażenia
Wykonanie:
Obgotuj groszek i szparagi w osolonej wodzie przez max 1 minutę. Na patelnię wlej oliwę z odrobina masła i podsmaż czosnek pokrojony w plasterki, dorzuć szpinak i przesmaż. Dodaj pora pokrojonego w talarki i podsmaż aż będzie miękki. Dodaj groszek ze szparagami (lub fasolką) i smaż razem 3-4 minuty. Przypraw do smaku i wyrównaj powierzchnię. Następnie łyżką zrób 3 zagłębienia i wbij w nie jajka. Posól, popieprz i przykryj. Smaż na małym ogniu aż jajka się zetną.
Przed podaniem posyp koperkiem.
Smacznego!
Wiosenno letnie sycące śniadanie gotowe.
W wersji poza szparagowej można wrzucić fasolkę szparagową ( mrożona też jest ok).
Ja dorzucam też bazylię, czy szczypiorek.
Im więcej zieleniny tym lepiej 😉
Jak dla mnie idealne danie na spokojne śniadanie na ogrodzie:-)
Kto się dołączy?
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
8 komentarzy
Oj kusisz. Wspaniale, że żółtko nie jest ścięte, bo właśnie takie uwielbiam 🙂
Też takie uwielbiam
Ty to zawsze coś ciekawego i smakowicie wyglądającego upichcisz 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Robię co mogę 😉
Pysznie wygląda takie śniadanko! Muszę spróbować 😉
Mam nadzieję ze zasmakuje
Hmm gwarancji nie ma ale warto spróbować
44 yr old Software Engineer III Alessandro Saphin, hailing from Rimouski enjoys watching movies like Major League and Cycling. Took a trip to Kalwaria Zebrzydowska: Pilgrimage Park and drives a Town & Country. przeskocz to strony