Dzisiaj w ramach serii śniadaniowej 🙂
polecam szakszukę.
Ale nie tradycyjną na pomidorach tylko w wersji zielonej .
polecam szakszukę.
Ale nie tradycyjną na pomidorach tylko w wersji zielonej .
Zielona szkaszuka
Składniki:
– 100 g zielonego groszku (może być mrożony)
– 100 g szparagów lub fasolki szparagowej
– 200 g listków szpinaku
– 1 duży por
– 3 jajka
– 2 ząbki czosnku
– koperek lub natka pietruszki
– oliwa i masło o smażenia
Wykonanie:
Obgotuj groszek i szparagi w osolonej wodzie przez max 1 minutę. Na patelnię wlej oliwę z odrobina masła i podsmaż czosnek pokrojony w plasterki, dorzuć szpinak i przesmaż. Dodaj pora pokrojonego w talarki i podsmaż aż będzie miękki. Dodaj groszek ze szparagami (lub fasolką) i smaż razem 3-4 minuty. Przypraw do smaku i wyrównaj powierzchnię. Następnie łyżką zrób 3 zagłębienia i wbij w nie jajka. Posól, popieprz i przykryj. Smaż na małym ogniu aż jajka się zetną.
Przed podaniem posyp koperkiem.
Smacznego!
Wiosenno letnie sycące śniadanie gotowe.
W wersji poza szparagowej można wrzucić fasolkę szparagową ( mrożona też jest ok).
Ja dorzucam też bazylię, czy szczypiorek.
Im więcej zieleniny tym lepiej 😉
Jak dla mnie idealne danie na spokojne śniadanie na ogrodzie:-)
Kto się dołączy?
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
7 komentarzy
Oj kusisz. Wspaniale, że żółtko nie jest ścięte, bo właśnie takie uwielbiam 🙂
Też takie uwielbiam
Ty to zawsze coś ciekawego i smakowicie wyglądającego upichcisz 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Robię co mogę 😉
Pysznie wygląda takie śniadanko! Muszę spróbować 😉
Mam nadzieję ze zasmakuje
Hmm gwarancji nie ma ale warto spróbować