Witam po świętach:-)
Mimo, że wszyscy pewno przejedzeni
dzisiaj u mnie też kulinarnie.
Moja córka jest ogromną miłośniczką bezy.
Nawet na urodziny zażyczyła sobie Pavlovą.
I wszystko byłoby pięknie,
gdyby nie żółtka które mi zostają.
Znalazłam na to rozwiązanie w postaci kremowej i cytrynowej.
Lemon Curd 🙂
Przymierzałam się do tego kilka razy aż znalazłam przepis idealny
i do tego jeszcze na Thermomix.
Lemon curd
Składniki:
– 6 żółtek (które zostają po białej pavlovej )
– 3 cytryny ( z jednej obierz skórkę, z 3 wyciśnij sok)
– 3/4- 1 szklanki cukru
– 70 g masła
– 20 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Cytryny dobrze umyć, zalać wrzątkiem. Następnie wytrzeć dokładnie i zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok (u mnie było 230 g).
Do naczynia Thermomix wsypać cukier i skórkę cytrynową. Zmiksować czas 30 s/obr.10. Założyć motylek i dodać sok z cytryn, żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.2
Dodajemy masło i ponownie gotujemy czas 2 min/100 stopni/obr.2
Gotowy lemon curd przelewamy do słoiczka. Z powyższych składników wyszedł mi słoik 330 ml
Krem jest idealny jako wypełnienie babeczek, naleśników czy tart.
Uwaga jest mocno cytrynowy.
Trzymam w lodówce i dodaję łyżeczkę np do budyniu, czy jaglanki
a nawet owsianki.
Taka kwaśna słodycz dodaje wyrazu 🙂
Już niedługo będzie przepis jak pyszny lemon curd wykorzystać:)
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
4 komentarze
Uwielbiam lemon curd 🙂 Połączona z ubitą kremówką daje najlepszy krem na świecie.
Pozdrawiam 🙂
Wymieszam zatem z kremówką 🙂
Mniam, mniam 🙂
Pycha.
Pozdrawiam serdecznie.
Mniam
Pozdrawiam