Scones na śniadanie

by Dorota na przedmieściach
Witam serdecznie na przedmieściach
Powoli wracamy do codziennego rytmu po feriowych wyjazdach 🙂
Te zimowe ale przecież wiosenne poranki cały czas nastrajają mnie kulinarnie 🙂
 Dzisiaj zapraszam na scones czyli bułeczki z szynką i serem.
Nie wymagają wyrastania, brudzą jedną miskę
czyli na śniadanie w sam raz 🙂
Scones z szynką i serem
Składniki:
– 2 szklanki mąki 

– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
– 1/2 łyżeczki soli
– 100 g masła pokrojonego w kostkę
– 3/4 szklanki jogurty greckiego
– 1 szklanka startego sera cheddar
– 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
– 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200  stopni C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
W dużej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, czosnek w proszku i sól. Dodaj zimne masło. Ręką połącz wszystkie składniki aż uzyskają konsystencje kruszonki. Powstałe ciasto wymieszaj z  jogurtem, serem, szynką i szczypiorkiem. Zagnieć ręką aż powstanie miękkie ciasto.
Z ciasta utwórz kulę i rozwałkuj na placek. Pokrój na 8 części.
Umieść bułeczki na przygotowanym arkuszu do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez 18-20 minut lub aż będzie  lekko rumiany.
Smacznego

Smakują wyśmienicie gdy są lekko ciepłe
ale nie tracą nic w smaku nawet na drugi dzień.
a komu mało to polecam też Scones z morelami i szałwią
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

13 komentarzy

Qra Domowa 31 stycznia, 2018 - 5:45 pm

łóżesz ty:)))))))))))

Reply
Anonimowy 31 stycznia, 2018 - 5:47 pm

jaka jest gramatura/objętość Pani filiżanki?

Reply
Dorota na przedmieściach 31 stycznia, 2018 - 5:49 pm

Oj to normalna szklanka już zmieniam
Dzięki za czujność

Reply
Anonimowy 31 stycznia, 2018 - 8:04 pm

Dzięki 🙂 w weekend będzie jak znalazł na śniadanie bo brzmi i wygląda super!

Reply
jagnieszka 31 stycznia, 2018 - 8:47 pm

wyglądają tak smakowicie,że będę musiała spróbować 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 5 lutego, 2018 - 4:18 pm

🙂

Reply
Go sia 1 lutego, 2018 - 9:42 am

Porywam przepis,bo takich cudów jeszcze nie robiłam:))Dzięki i pozdrawiam:)

Reply
Dorota na przedmieściach 5 lutego, 2018 - 4:18 pm

Daj znać czy pasuje 🙂

Reply
Pod białą sową 1 lutego, 2018 - 5:52 pm

O kurczę 🙂
Świetny przepis, jak apetycznie to wygląda.
Już zapisałam i na pewno wypróbuję.
Pozdrawiam serdecznie.

Reply
Dorota na przedmieściach 5 lutego, 2018 - 4:18 pm

Smacznego

Reply
Bożena G 5 lutego, 2018 - 2:25 pm

Wygląda bardzo smakowicie 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 5 lutego, 2018 - 4:19 pm

A jak smakuje 🙂

Reply
vaiybora 14 października, 2018 - 3:37 am

I am rushing the recipe, because I have not done such miracles :)) thanks and best regards 🙂

หนังออนไลน์

Reply

Leave a Comment