– 6 kromek chleba tostowego
– 10 dag szynki
– 2 dymki
– 6 dużych jajek
– 4 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
– 5 dag pokruszonej fety
– 2 łyżki masła
– sól i czarny pieprz
Przygotowanie
Gdy juz otworzymy oczy warto nagrzać piekarnik do 180 stopni. Następnie kroimy dymkę razem ze szczypiorem i szynkę na drobną kostkę.Wbijamy jajka do miski, dodajemy śmietanę, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Na patelni (którą można używać w piekarniku) rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy dymkę i szynkę, Smażymy na dużym ogniu przez minutę, cały czas mieszając. Przekładamy do miski.
Kromki smarujemy z dwóch stron masłem . Na tej samej patelni ( niech smak szynki i dymki na niej będzie) układamy kromki, tak by pokryły jej całą powierzchnię i brzegi.
Wstawiamy do gorącego piekarnika na 3-5 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Na podpieczonych bułkach układamy warstwę boczku i dymki. Wlewamy masę jajeczną, posypujemy fetą.
Wstawiamy do gorącego piekarnika i piecz przez 5-7 minut, aż masa się zetnie.
Idealna z pomidorami lub sałatą.
Smacznego!
Zapraszam Was dzisiaj na ciepłe śniadanie.
Takie najbardziej lubię.
Jajka na chlebie
Składniki:
Ta wersja sprawdza się również na zimno.
Jeśli coś zostanie to potem jest gotowa jajecznica na chlebku
na drugie śniadanie:-)
Zmykam już szykować się na święta:-)
Bo to już niedługo a ja jestem w proszku przez urlop 🙂
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
previous post
4 komentarze
Takiej wersji jajecznicy jeszcze nie widziałam :). Wygląda przepysznie :).
a jak smakuje 😉
Ty to masz pomysły 🙂
Jak zawsze smacznie, pysznie, piękne zdjęcia i aż ślinka cieknie.
Uściski serdeczne.
Uściski ciepłe 🙂