Jesienne placki

by Dorota na przedmieściach
Zapraszam na jesienne placuszki.
W sam raz na szybką kolację.
Potrzebujemy cukinię, marchew i kalarepę:-)
Warzywne placuszki
Składniki:
– 1 cukinia średniej wielkości
– 2-3 marchewki
– 1 kalarepka
– 2-3 jajka
– 4-6 łyżek mąki
– 4 ząbki czosnku
– garść posiekanej mięty
– garść posiekanej natki pietruszki
– garść posiekanej bazylii
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
Warzywa umyć a marchewkę i kalarepę obrać. Cukinie, marchewkę i kalarepę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito, odcisnąć sok i przełożyć do miski. Dodajemy pozostałe składniki do miski i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt luźne dodaj trochę mąki. Rozgrzej patelnię o grubym dnie, wlej olej. Smaż z obu stron na rumiano. Usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Idealnie smakują z gęstym jogurtem greckim.
U nas z dodatkiem mięty.
Polecam gorąco !



Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

6 komentarzy

Pod białą sową 5 października, 2017 - 11:59 am

Uwielbiam takie i często robię 🙂
Z cukinią są świetne, ale także z samej marchewki z połączenia z ziemniakami, lub jak kto woli.
Uściski serdeczne.

Reply
Dorota na przedmieściach 5 października, 2017 - 5:43 pm

Pozdrawiam

Reply
Qra Domowa 5 października, 2017 - 2:38 pm

z kalarepką??? ale jestem ciekawa smaku:))

Reply
Dorota na przedmieściach 5 października, 2017 - 5:43 pm

Dodaje chrupkości 🙂

Reply
Unknown 6 października, 2017 - 4:56 pm

Uwielbiam takie placki, ale z kalarepą jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiam.

Reply
Dorota na przedmieściach 9 października, 2017 - 3:53 pm

To warto spróbować 🙂
Pozdrawiam

Reply

Leave a Comment