Zapraszam na jesienne placuszki.
W sam raz na szybką kolację.
Potrzebujemy cukinię, marchew i kalarepę:-)
Warzywne placuszki
Składniki:
– 1 cukinia średniej wielkości
– 2-3 marchewki
– 1 kalarepka
– 2-3 jajka
– 4-6 łyżek mąki
– 4 ząbki czosnku
– garść posiekanej mięty
– garść posiekanej natki pietruszki
– garść posiekanej bazylii
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
Warzywa umyć a marchewkę i kalarepę obrać. Cukinie, marchewkę i kalarepę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito, odcisnąć sok i przełożyć do miski. Dodajemy pozostałe składniki do miski i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt luźne dodaj trochę mąki. Rozgrzej patelnię o grubym dnie, wlej olej. Smaż z obu stron na rumiano. Usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Idealnie smakują z gęstym jogurtem greckim.
U nas z dodatkiem mięty.
Polecam gorąco !
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
6 komentarzy
Uwielbiam takie i często robię 🙂
Z cukinią są świetne, ale także z samej marchewki z połączenia z ziemniakami, lub jak kto woli.
Uściski serdeczne.
Pozdrawiam
z kalarepką??? ale jestem ciekawa smaku:))
Dodaje chrupkości 🙂
Uwielbiam takie placki, ale z kalarepą jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiam.
To warto spróbować 🙂
Pozdrawiam