Dynie na talerzu i na stole

by Dorota na przedmieściach
Zapraszam dzisiaj na jesienny obiad.Jesienny w oprawie i menu
Miało być rodzinnie, uroczyście i jesiennie.
Zaczęłam od aranżacji stołu.

W prostocie piękno


więc zgodnie z tą zasadą wykorzystałam jeden element dekoracyjny – dynie.



Na pierwszym planie Baby Boo, którą wyhodowałam z ziarenek
pozyskanych z zeszłorocznych kupnych egzemplarzy.
Do  całej gromadki dołączyły też dynie od Sandrynki
Gdy  stół jest już gotowy 
to warto podać coś do jedzenie ;-)))))) 
Dynia piżmowa z kurczakiem i komosa ryżową

Składniki


– 1 dynia piżmowa

– 250 g mięsa mielonego z kurczaka

– 50 g komosy ryżowej

–  4 suszone pomidory

– 60 g mozarella

– 5 łyżek przecieru pomidorowego

– oliwa, sól, pieprz, czosnek, papryka w proszku


Przygotowanie:

Przekrój dynie wzdłuż na pół i usuń nasiona. Ponacinaj skośnie miąższ. Posmaruj odrobiną oliwy i posól. Wstaw do piekarnika na pół godziny – 180 stopni. Sprawdź czy miąższ będzie miękki. W czasie gdy dynia się piecze przygotuj farsz. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z opisem na opakowaniu. Kurczaka podsmaż na patelni, dodaj przecier pomidorowy i pokrojone suszone pomidory, dopraw solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodaj ugotowaną komosę i wymieszaj. Na koniec dodaj starty ser mozzarella. Wyjmij dynie z piekarnika i nałóż w nią farsz. Zapiekaj ponownie przez około 15 minut. Na koniec można dopiec w opcji grill.


Smacznego

Obiad się udał 🙂W miłym towarzystwie,w ładnej oprawieTo lubię ;-)))

Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota



You may also like

20 komentarzy

howshemakesit 9 listopada, 2016 - 4:16 pm

Ojej, to danie wygląda mega wykwintnie!! No takie rzeczy to tylko u Ciebie Dorotko 🙂 wyobrażam sobie zachwyt gości. Stół przepiękny!

Reply
Dorota na przedmieściach 10 listopada, 2016 - 6:14 am

<3 dzięki Magda
Do zobaczenia

Reply
Apaczowa 9 listopada, 2016 - 4:43 pm

Już czuję ten zapach! Kolejny przepis do kolekcji podpatrzony u Ciebie, wykorzystam go na piątkowy obiad 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 10 listopada, 2016 - 6:14 am

Smacznego życzę!

Reply
Ewelina Jaślan-Klisik 9 listopada, 2016 - 4:56 pm

Cudne dyńki i wnętrze 🙂 A danie wygląda wyśmienicie 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 10 listopada, 2016 - 6:14 am

Dzieki

Reply
Waniliowy, Lawendowy, Biały... 9 listopada, 2016 - 5:52 pm

Piękne dynie i pyszne dynie na talerzu:) Uściski cieplutkie kochana:)

Reply
Dorota na przedmieściach 10 listopada, 2016 - 6:15 am

o tak cieplutkie bo mróz u nas Pozdrawiam

Reply
bidibi (domowy alfabet) 9 listopada, 2016 - 6:23 pm

cudownie. i tak bardzo po twojemu.

Reply
Dorota na przedmieściach 10 listopada, 2016 - 6:15 am

ej no co Ty przecież to nie tarta ;-)))))))

Reply
ABily 9 listopada, 2016 - 9:15 pm

Omg, te dynie wygladaja obłędnie, jutro na pewno zrobię:) Dziękuję za inspirację a przepis zapisuje:)Pozdrawiam:)

Reply
Dorota na przedmieściach 10 listopada, 2016 - 6:15 am

Smacznego 🙂

Reply
ABily 11 listopada, 2016 - 1:48 pm

Zrobiłam i wyszły przepyszne! Zrobiłam z miesem i z vegetariańską kiełaska dla siebie. Można zamaist mielonego pokroić kurczaka w kosteczkę jak ja zrobiłam no i polecam wybierać dynie którę mają dużą główkę a nie długi ogon, wtedy wiecej farszu się zmieści:) Pozwoliłam sobie udostepnić link do Twojego posta+ zdjecie u siebie na FB, mam nadzieje,że nie masz nic przeciwko:)

Reply
Dorota na przedmieściach 12 listopada, 2016 - 11:32 am

Cieszę się że przepis podpasował. Ja lubię też samą dynię 🙂 więc ogone nie przeszkadza
Nie mam nic przeciwko udostępnianiu:-)
Pozdrawiam

Reply
Wiola z bloga Mam na to plan 10 listopada, 2016 - 6:42 am

Co za przepis fajny. Komosę mam jeszcze z czasów, kiedy byłam na diecie. Teraz wiem jak ją wykorzystać 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 17 listopada, 2016 - 9:50 am

komosa fajna jest Trzeba się do niej przekonać:-)

Reply
Pod białą sową 10 listopada, 2016 - 11:30 am

Jak pysznie smacznie i pięknie to wygląda 🙂
Pozdrawiam weekendowo.

Reply
Dorota na przedmieściach 17 listopada, 2016 - 9:50 am

dzięki i pozdrawiam

Reply
Pani KoModa 14 listopada, 2016 - 9:54 pm

O rany jak to rozkosznie wygląda! mniam!

Reply
Dorota na przedmieściach 17 listopada, 2016 - 9:50 am

a jak smakuuuuuje 😉

Reply

Skomentuj Ewelina Jaślan-Klisik Cancel Reply