Dziś chciałam Was jeszcze skusić
na ostatnie szparagowe szaleństwo.
Danie szybkie i smakowite 🙂
Tarta ze szparagami
Składniki
– 40 g schłodzonego ciasta francuskiego
– 1 pęczek zielonych szparagów
– 2 dymki
– 100 ml wytrawnego białego wina
– 2 łyżki startego parmezanu
– 1 łyżka masła
sos
– 4 jajka
– 1 szklanka śmietany
– 1 pęczek koperku
– sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Wykonanie
Ciastem francuskim wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem i piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąc i wystudzić.
Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki. Dymki obrać, posiekać i dusić na maśle kilka minut. Zalać winem, wrzucić szparagi, zagotować i zestawić z ognia.
Przygotować sos. Śmietanę ubić z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.
Szparagi zalać sosem jajecznym, zawartość patelni wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać parmezanem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego
Smakuje i na zimno i na ciepło.
Idealna na wiosenny obiad na ogrodzie
U nas w zestawie z sałatką,
domową lemoniadą
i dużą ilością słońca 🙂
Jeszcze czekam aż surmia zakwitnie:-)
i będę gotowa na lato
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
Dorota
12 komentarzy
Ależ uczta, w tak pięknym miejscu… no cudownie po prostu:):):)
ściskam kochana:)
🙂
uwielbiam jeść w ogrodzie latem, nasz choc malutki wystarcza na takie letnie szaleństwa, pięknie u Ciebie 😉
pozdrawiam!
na powietrzu smakuje lepiej 🙂
Jakoś nie mogę się do szparagów przekonać, nie bardzo nam smakują. Ale może Twój przepis zmieni to odczucie. Muszę koniecznie spróbować 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Ela nic na siłę 🙂
Boskie, uwielbiam takie jedzonko 🙂 Mniam
:-))))))
wygląda bardzo smakowicie, zajadam się ostatnio szparagami :))
trzeba się spieszyć bo moment i nie ma 🙂
W takiej formie jeszcze ich nie jadłam. Lubię kulinarne ciekawostki.
może zasmakuje 🙂