i jeszcze szparagi

by Dorota na przedmieściach
Dziś chciałam Was jeszcze skusić 
na ostatnie szparagowe szaleństwo.
Danie szybkie i smakowite 🙂
Tarta ze szparagami
Składniki 
– 40 g schłodzonego ciasta francuskiego
– 1 pęczek zielonych szparagów
– 2 dymki
– 100 ml wytrawnego białego wina
– 2 łyżki startego parmezanu
– 1 łyżka masła
sos
– 4 jajka
– 1 szklanka śmietany
– 1 pęczek koperku
– sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Wykonanie
Ciastem francuskim wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem i piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąc i wystudzić.
Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki. Dymki obrać, posiekać i dusić na maśle kilka minut. Zalać winem, wrzucić szparagi, zagotować i zestawić z ognia.
Przygotować sos. Śmietanę ubić z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.
Szparagi zalać sosem jajecznym, zawartość patelni wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać parmezanem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego
Smakuje i na zimno i na ciepło.
Idealna na wiosenny obiad na ogrodzie
U nas w zestawie z sałatką,
domową lemoniadą
i dużą ilością słońca 🙂
Jeszcze czekam aż surmia zakwitnie:-)
i będę gotowa na lato
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

12 komentarzy

Waniliowy, Lawendowy, Biały... 15 czerwca, 2016 - 7:48 pm

Ależ uczta, w tak pięknym miejscu… no cudownie po prostu:):):)
ściskam kochana:)

Reply
Dorota na przedmieściach 17 czerwca, 2016 - 6:25 am

🙂

Reply
ula 16 czerwca, 2016 - 6:21 am

uwielbiam jeść w ogrodzie latem, nasz choc malutki wystarcza na takie letnie szaleństwa, pięknie u Ciebie 😉
pozdrawiam!

Reply
Dorota na przedmieściach 17 czerwca, 2016 - 6:25 am

na powietrzu smakuje lepiej 🙂

Reply
CapsellaElli 16 czerwca, 2016 - 7:55 am

Jakoś nie mogę się do szparagów przekonać, nie bardzo nam smakują. Ale może Twój przepis zmieni to odczucie. Muszę koniecznie spróbować 🙂
Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Dorota na przedmieściach 17 czerwca, 2016 - 6:25 am

Ela nic na siłę 🙂

Reply
after better 16 czerwca, 2016 - 9:42 am

Boskie, uwielbiam takie jedzonko 🙂 Mniam

Reply
Dorota na przedmieściach 17 czerwca, 2016 - 6:25 am

:-))))))

Reply
Speckled fawn 16 czerwca, 2016 - 7:04 pm

wygląda bardzo smakowicie, zajadam się ostatnio szparagami :))

Reply
Dorota na przedmieściach 17 czerwca, 2016 - 6:26 am

trzeba się spieszyć bo moment i nie ma 🙂

Reply
Wiola z bloga Mam na to plan 18 czerwca, 2016 - 3:49 pm

W takiej formie jeszcze ich nie jadłam. Lubię kulinarne ciekawostki.

Reply
Dorota na przedmieściach 22 czerwca, 2016 - 6:04 am

może zasmakuje 🙂

Reply

Leave a Comment