Faza na awokado

by Dorota na przedmieściach
Witam serdecznie
Ostatnio mam straszna fazę na awokado.
Jem często i pod różnymi postaciami.
Pokazywałam jakiś czas temu 
Dzisiaj propozycja na śniadanko na ciepło.
Zapiekane awokado z jajkiem
Składniki
– 1 awokadoo
-2 jajka
– pomidor, roszponka inne warzywa
– sól i pieprz
Wykonanie
Awokado obrać, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Warto podciąć aby się nie kulało ;-). Jajko wybić do miseczki. Delikatnie wlać żółtko w zagłębienie po pestce. Może zostać trochę białka. Można też powiększyć otwór po pestce. Następnie wybijamy drugie jajko i powtarzamy czynności.
Wkładamy awokado do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut. 
Przyprawiamy i podajemy z pomidorami lub inną zieleniną.
Smacznego!
Przy takim śniadanku jest czas pogadać 
lub spisać listę spraw do załatwienia danego dnia:-)
Bardzo lubię takie leniwe i smaczne śniadanka.
Co ważne przygotowanie jest szybkie i nie brudzimy 10 talerzyków 😉
Ktoś chętny i wypróbuje w weekend?
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

27 komentarzy

Unknown 13 kwietnia, 2016 - 4:06 pm

Na razie awokado wypróbowałam tylko jako pastę i na kanapkach w plasterkach. Muszę i tego przepisu spróbować bo nie ukrywam, że awokado lubię bardzo 🙂 O jego zdrowotne właściwości też oczywiście mi chodzi 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 14 kwietnia, 2016 - 2:44 pm

zdrowe jest na maksa Można wcinać 🙂

Reply
AgataZinkiewicz 13 kwietnia, 2016 - 5:00 pm

Fajny przepis 🙂 ale nie dla nas . chociaż w przyszłości może i wypróbuję 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 14 kwietnia, 2016 - 2:44 pm

🙂

Reply
Unknown 13 kwietnia, 2016 - 5:16 pm

No kurczę….nie lubię.
Trzeba myć talerze:(

Reply
Dorota na przedmieściach 14 kwietnia, 2016 - 2:44 pm

Też szukam takiego przepisu aby było szybkie pyszne i nawet talerza nie brudziło – sucha bułka?

Reply
Waniliowy, Lawendowy, Biały... 13 kwietnia, 2016 - 7:10 pm

I nutella i zapiekane awokdo bardzo d mnie przemawiają.
Smacznego kochana:)

Reply
Dorota na przedmieściach 14 kwietnia, 2016 - 2:44 pm

Dzięki i nawzajem

Reply
Unknown 13 kwietnia, 2016 - 7:47 pm

Avocado bardzo lubię i jem je prawie codziennie, jako dodatek na kanapkę czy do sałatki. W takiej propozycji widzę je po raz pierwszy dlatego tym bardziej jestem ciekawa efektu końcowego. Na Twoim talerzu wygląda nieziemsko. Ciekawe jak smakuje? Wypróbuje w weekend na pewno. 🙂 Pozdrawiam, Magda

Reply
Dorota na przedmieściach 14 kwietnia, 2016 - 2:45 pm

Smacznego próbowania 😉

Reply
Ania z Osobiedlamnie 13 kwietnia, 2016 - 8:23 pm

Z pewną dozą nieśmiałości zerkam zwykle na awokado. Raz próbowałam jego smaku i mnie nie zachwycilo. Szykuję się na ponowny atak, skoro zachwyca tak wiele osób i jest takie zdrowe… (ale ja ostatnio gaduła jestem..)

Reply
Dorota na przedmieściach 14 kwietnia, 2016 - 2:46 pm

🙂 próbuj może Ci posmakuje Musi być dojrzałe 🙂 Gaduło szykuj sie na sobotę 😉

Reply
Ania z Osobiedlamnie 13 kwietnia, 2016 - 8:23 pm

Z pewną dozą nieśmiałości zerkam zwykle na awokado. Raz próbowałam jego smaku i mnie nie zachwycilo. Szykuję się na ponowny atak, skoro zachwyca tak wiele osób i jest takie zdrowe… (ale ja ostatnio gaduła jestem..)

Reply
oczy otwieram 14 kwietnia, 2016 - 6:05 am

Przepis ciekawy i na pewno wypróbuję. Dzięki za podrzucenie pomysłu 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 14 kwietnia, 2016 - 2:46 pm

Proszę bardzo 🙂

Reply
Sosnowy Las 14 kwietnia, 2016 - 9:16 am

Na dziś może nutella na poprawę nastroju;) a na weekend jajo:) Super proste przepisy a na pewno bardzo smaczne;)

Reply
Dorota na przedmieściach 14 kwietnia, 2016 - 2:47 pm

🙂 mam nadzieję że w któreś postaci zasmakuje

Reply
domek przy lesie 14 kwietnia, 2016 - 4:31 pm

Wygląda apetycznie w obu wersjach, ale muszę przyznać, że w obu mi nie znane 🙂
Z chęcią spróbuję!
Marta

Reply
Dorota na przedmieściach 20 kwietnia, 2016 - 7:39 pm

🙂

Reply
Unknown 17 kwietnia, 2016 - 5:53 pm

Właśnie szukam przepisów z avokado,ponieważ lekarz zalecił mi ich jedzenie,więc jak będziesz miałą jakieś inspiracje i pomysły to proszę daj mi znać!!!Właśnie ich szukam,szczególnie na saładki.W przyszłym tygodniu będę robiła łososia z salsą z avokado.Jeśli tylko znajdę chwilkę to pokażę przepis.Dzis pierwszy raz po miesiącachm,zaglądam do ulubionych blogów:)

Reply
Dorota na przedmieściach 20 kwietnia, 2016 - 7:40 pm

Mam jeszcze kilka w zanadrzu Pokażę po trochę 😉

Reply
bidibi (domowy alfabet) 18 kwietnia, 2016 - 1:33 pm

mniam mniam. uwielbiam.
szkoda tylko, że w mojej najbliższej okolicy trudno kupić dobre…

Reply
Dorota na przedmieściach 20 kwietnia, 2016 - 7:40 pm

Zawinięte w gazetę fajnie dojrzewają 🙂
Pozdrawiam

Reply
Pastelowa Kropka 18 kwietnia, 2016 - 8:28 pm

Kupiłaś mnie tym postem 😀 Normalnie rewelacja, takie proste, a takie zajeb… 😉
Może powinnam napisać super albo fantastyczne, ale tak mi pasuje słowo na z :D, że nie aż nie mogę się powstrzymać od jego użycia.
Zrobię na pewno 😀
Ba! Zaskoczę teściową hihihihi

Reply
Dorota na przedmieściach 20 kwietnia, 2016 - 7:41 pm

zaskoczyć teściową bezcenne 😉
Pozdrawiam gorąco

Reply
Home on the Hill 19 kwietnia, 2016 - 7:24 am

No i jak zwykle smaka mi narobiłaś:) Ależ dawno nie jadłam awokado, czas to nadrobić! Przepis na pewno wypróbuję, bo uwielbiam wszystkie Twoje kulinarne propozycje:) Uściski wielkie!

Reply
Dorota na przedmieściach 20 kwietnia, 2016 - 7:41 pm

Dzięki bardzo
Pozdrawiam serdecznie

Reply

Leave a Comment