Smacznie

by Dorota na przedmieściach
Witam serdecznie
dzisiaj kulinarnie bo strasznie zgłodniałam po tym maratonie.
Bardzo lub.
To warzywo które króluje u nas jesienią.
Bardzo lubię cukiniowy placek, który pokazywałam tutaj
Dzisiaj nadszedł czas na cukinię nadziewaną


Cukinia nadziewana kaszą jaglaną i mięsem
Składniki na 2 cukinie:
  • 1 cebula
  • 10 cząstek suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g surowej kaszy jaglanej
  • 150 g piersi z indyka
  • kilka łyżek oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
  • 2 cukinie
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, kmin rzymski, suszone oregano
  • oliwa z chilli
  • kulka mozarelli
  • natka pietruszki
Wykonanie:
W naczyniu Thermomix mielimy mięso. Pokrojoną pierść z indyka umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy czas 6s/obr.6. Mięso przekładamy do innego naczynia
Cukinie kroimy na połówki i wykrawamy z nich miąższ. Miąższ umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy czas 5s/obr.5. Przekładamy do innego naczynia.
W tym czasie ugotować kaszę jaglaną na miękko. Rozgrzać piekarnik.
Cukinie doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy oregano i skrapiamy oliwą z chilli lub oliwą z zalewy z suszonych pomidorów.
Cukinie dajemy do naczynia żaroodpornego i podpiekamy ok 15 min w temp. 180 stopni.
Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na 4 cebulę i kroimy czas 6s/obr.5 Dolewamy oliwy z zalewy z suszonych pomidorów i podsmażamy czas 10 min/obr.1/Varoma. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, miąższ z cukini i podsmażamy czas 4 min/obr.1/Varoma.
Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, mięso z indyka oraz kaszę
jaglaną. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, papryką.
Mieszamy pomagając sobie kopystką czas 30 s/obr.4.
Na podpieczone cukinie wykładamy farsz. Na wierzch dajemy plastry mozarelli i zapiekamy w piekarniku 30 min w temp. 180 stopni.

A jaie są Wasze ulubione przepisy na cukinie?
placuszki? zapiekanki?……

Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

24 komentarze

aldia 16 września, 2015 - 3:42 pm

Smakowite. Ja niedawno właśnie po raz pierwszy w życiu robiłam cukinię, którą się smaży, jak kotleciki. Zaskakująco smakowało 😉
Pozdrawiam!

Reply
Dorota na przedmieściach 18 września, 2015 - 5:36 am

🙂 najbardziej lubię kabaczka a'la schabowy Pycha
Pozdrawiam

Reply
Mysia Familia 20 września, 2015 - 1:18 pm

Babcia Mysz taką robi – smażoną. Nadziewaną również, ale farszem jak na gołąbki. Muszę jej pokazać przepis Dorotki 🙂

Reply
Homemade stories 16 września, 2015 - 4:57 pm

wow bardzo efektownie to wygląda… na pewno danie które zapamiętam 😉 Lubie cukinię ale w takim wydaniu jeszcze jej nie jadłam. Warto wypróbować.
Pozdrawiam i zapraszam również do mnie na nowy post

Reply
Dorota na przedmieściach 18 września, 2015 - 5:36 am

Dzięki za odwiedziny i zaproszenie

Reply
Domatorka w domu 16 września, 2015 - 7:58 pm

Ja kocham cukinie! 🙂 Najbardziej leczo ♥ albo najprostsza w świecie – pieczona z czosnkiem cebulą i ulubionymi ziołami (bazylia, oregano i papryka słodka) – wychodzi pyyyycha 🙂
Pozdrawiam! :))

Reply
Dorota na przedmieściach 18 września, 2015 - 5:36 am

Cukinia też podbiła moje serce
Pozdrawiam

Reply
Agata 17 września, 2015 - 6:36 am

Wprawdzie bez termomixa ale wczoraj też miałam taki obiadek i chyba jeszcze odrobina została na dziś 🙂 Pychota 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 18 września, 2015 - 5:37 am

🙂

Reply
Go sia 17 września, 2015 - 7:20 am

Cukinie uwielbiam 🙂 faszerowaną , placuszki , leczo , pasztet i oczywiście zupka krem:))) niestety w tym roku moje cukinie nie przetrwały suszy i upału:( czuję niedosyt 🙁
Twoja wersja nadzienie interesująca , kiedyś wypróbuję:))
Pozdrawiam

Reply
Dorota na przedmieściach 18 września, 2015 - 5:37 am

🙂 u mnie też z własna cukinią krucho – kwitła ale owoców nie zawiązywała. Ratuję się kupowaną i nadal się objadam
Pozdrawiam

Reply
Lussi 17 września, 2015 - 7:45 am

Ale świetny patent na cukinię:-) dzięki za inspirację, już wiem co zrobie ze swojej metrowej cukinii bo placki juz mi bokiem wychodzą:-)

Reply
Dorota na przedmieściach 18 września, 2015 - 5:38 am

🙂 Smacznego

Reply
after better 17 września, 2015 - 12:18 pm

Już czuję jak pachnie 🙂 mniam……

Reply
Dorota na przedmieściach 18 września, 2015 - 5:38 am

Pożarta został tylko zapach 🙂

Reply
Unknown 17 września, 2015 - 1:17 pm

Uwielbiam faszerowaną cukinię, ależ to apetycznie wygląda!

Reply
Dorota na przedmieściach 18 września, 2015 - 5:38 am

Na weekend jak znalazł
Pozdrawiam

Reply
Apaczowa 18 września, 2015 - 6:01 am

Ja zdecydowanie wolę kabaczka, mogę go jeść pod każdą postacią, ale najczęściej robię z niego leczo lub kotleciki ;))
Jednak ten przepis wygląda tak smakowicie, że chyba się skuszę 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 18 września, 2015 - 8:21 am

🙂 ja kabaczka uwielbiam w formie schabowego – dzisiaj jest w planie
Pozdrawiam

Reply
rodzinna 18 września, 2015 - 12:23 pm

Mmmm jakże smakowicie wygląda 🙂 Właśnie tworzę menu i szukałam powiewu nowości i właśnie taką nowość zaoferowałaś właśnie 🙂 Do tej pory z cukinii robiłam placuszki i oczywiście leczo dlatego koniecznie muszę wypróbować ten przepis :*

Reply
Dorota na przedmieściach 20 września, 2015 - 3:15 pm

Mam nadzieję że zasmakuje i ta wersja

Reply
bidibi (domowy alfabet) 20 września, 2015 - 6:03 pm

u nas też cukinia króluje jesienią. bardzo zachęcające zdjęcia!

Reply
Dorota na przedmieściach 21 września, 2015 - 7:16 am

🙂 cukinia niemal non stop u nas 🙂

Reply
Filipek 70 25 września, 2015 - 6:15 pm

ooo to musi być mniam :)))

Reply

Leave a Comment