Przepis na 2,5 litra granoli domowej
– 450 g płatków owsianych
– 120 g ziaren słonecznika
– 120 g sezamu
– 1 jabłko
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka imbiru
– 120 g płynnego miodu ( w oryginale syrop ryżoy lub golden syrop)
– dodatkowe 4 łyżki miodu
– 100 g jasnego brązowego cukru
– 250 g migdałów
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju słonecznikowego
– 300 g rodzynek
Wymieszać w dużej misce wszystkie składniki z wyjątkiem rodzynek. Wysypać na blache wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170ºC około 40 minut. Ja jednak piekę dłużej bo lubię naprawdę chrupiącą. Koniecznie w czasie pieczenie trzeba przemieszać kilkakrotnie.
Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami.
W szczelnym pojemniku można przechowywać wiele tygodni. Hmmm nam się nigdy nie udało tak długo.
Śniadanko z granolą i owocami
Na dno szklanki/pucharka/słoiczka wlewam trochę jogurtu naturalnego. Na to warstwa granoli a na to owoce. Często wykorzystuję mrożone, które wyciągam wieczorem a rano przed dodaniem lekko rozgniatam widelcem. Maliny smakują nam najbardziej.
Na warstwę owoców znowu jogurt i granola. Na końcu owoce do ozdoby. Oczywiście kolejność warst dowolna 🙂
Dorota
26 komentarzy
Pięknie wygląda Twoje śniadanko, chyba się na takie skusze i sama kiedyś zrobię 😉
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do moich Wiejskich Klimatów 😉
Pozdrawiam i zaglądam 🙂
Takie śniadanka pochwalam i sama serwuję 🙂
Ślę uściski!
Dzięki Marta
Buziaki
U mnie domowa miodowa granola długo niestety nie wytrzymuje w słoiku 😉
Znam ten problem 🙂
Ależ pysznie wygląda!!
Uściski
Pozdrawiam
Wspaniała granola. Chyba zrobię swoją nową 🙂
No już czas 🙂
Dorotko, leniwa jestem, ale chętnie wpadnę na takie śniadanko, z kawusią wpadnę haha
Zapraszam 🙂 Tylko raniutko bo ja od 7 w pracy 😉
Mmmm pycha, też ostatnio robiłam granolę, ale trochę mi się przypaliła hihi Ale i tak jest smaczna 🙂
Ja lubię mocno podpieczoną jak cukier się skarmelizuje 🙂
oj granole to ja uwielbiam:) robiłam pare razy większe ilości i przechowywałam w puszce…teraz czas zrobić kolejną partię:) pozdrawiam
oj znika w oka mngnieniu
Uwielbiam takie przepisy. Na dodatek na Twoich zdjęciach jedzonko tak apetycznie wygląda, że ślinka leci i zaraz się biorę do roboty (jeśli mam wszystkie składniki, oczywiście).
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ela mam nadzieję że smakowało 🙂
Pyyyyycha! Muszę spróbować!
Koniecznie
Śniadanko i pyszne i zdrowe i …piękne :)))
Ja też robię domową granolę i bardzo ją lubię 🙂
🙂
Kolorowo,zdrowo,i pięknie,mniam…
mniam mniam
To ja jutro takie poproszę…. 🙂
Piękne Kadry !!!!
buźka
Proszę bardzo 🙂