Przegryzki

by Dorota na przedmieściach
Witajcie
Długi/krótki weekend majowy już tuż tuż.
I pewnie sezon grilowy ruszy z kopyta.
Co jednak jeść gdy tłusta kiełbasa nie jest w obszarze naszych zainteresowań?
Dzisiaj moja ulubiona propozycja na doczekanie
aż na grilu pyszna rybka bądź warzywka dojdą.
Człowiek czeka, podgląda i już już by zjadł.
W tym czasie bardzo dobrze sprawdzają sie warzywa z hummusem.
Jest to przekąska, którą wcinam bez wyrzutów sumienia.

 
hummus
5 łyżek ziaren sezamu
puszka cieciorki
sok z połowy cytryny
oliwa
pieprze/sól
150 g ziaren słonecznika

Wykonanie
5 łyżek sezamu lekko podprażyć na patelni,żeby pachnial ale nie zbrązowiał (bo jest gorzki) zmiksować blenderem na pył,dodać kilka łyżek oleju lub oliwy i znów zmiksować.
Dodać cieciorkę z puszki ( lub ugotawać samemu) i trochę wody z puszki, sok z pół cytryny lub limonki, pieprz i razem zmiksować na gładką masę.
Gotowe 🙂

 
To był przepis podstawowy

Mój ulobiony to z prażonym słonecznikiem.
Około 150 g słonecznika podprażam i blenduję go razem z siemieniem na początku.


Potem można dodać przyprawy jakie się lubi albo suszone pomidory.
Świetnie smakuje z warzywami, razowym chlebem lub sam 🙂

 

 
Miłej końcówki tygodnia wszystkim życzę i pozdrawiam.
 

Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na
przedmieściach

Dorota


 

 
 

You may also like

18 komentarzy

Unknown 29 kwietnia, 2015 - 7:23 pm

Twój przepis bardzo pasuje do moich postanowień żywieniowych!!!Więc sprawdzę go w weekend:)

Reply
Dorota na przedmieściach 30 kwietnia, 2015 - 7:20 am

🙂 zdrowe te postanowienia pewnie

Reply
Klimaty Agness 29 kwietnia, 2015 - 7:31 pm

Super przegryzka 🙂 Z hummusem nigdy nie jadłam, ale uwielbiam warzywa z dipem czosnkowym, na bazie jogurtu greckiego lub serka :))
Muszę spróbować i Twoją wersję 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 30 kwietnia, 2015 - 7:21 am

Dip czosnkowy u nas tez rządzi, do tego jeszcze salsa i obżarstwo na całego

Reply
szWaczka 29 kwietnia, 2015 - 7:36 pm

przysiadam się i wyjadam całą marchewkę i paprykę:)

Reply
Dorota na przedmieściach 30 kwietnia, 2015 - 7:21 am

Ok zostaję mi kalarepa, seler i ogórek

Reply
Unknown 29 kwietnia, 2015 - 10:02 pm

Spróbuję, wygląda bardzo apetycznie i zdrowo:)
Dzięki za przepis!
Uściski i przyjemnego weekendu:))))

Reply
Dorota na przedmieściach 30 kwietnia, 2015 - 7:22 am

Udanego weekendu

Reply
domek przy lesie 30 kwietnia, 2015 - 7:47 am

Chciałabym aby pogoda dopisała w majówkę, bo przepis świetny: zdrowy, kolorowy i innych – jeszcze nie jadłam, tym chętniej wypróbuję 🙂
Dzięki Dorotko!
Miłego dnia, M.

Reply
Dorota na przedmieściach 30 kwietnia, 2015 - 9:00 am

Będzie pięknie, będzie pięknie ja zaklinam od tygodnia 🙂

Reply
Lussi 30 kwietnia, 2015 - 8:04 am

Hmmm yamiii wygląda mega apetycznie. Osobiście cieciorkę uwielbiam pod każdą postacią a w humusie wyjątkowo:-)

Reply
Dorota na przedmieściach 30 kwietnia, 2015 - 9:01 am

🙂

Reply
Unknown 1 maja, 2015 - 2:40 pm

Ojej, jak to wygląda! Muszę zrobić koniecznie!
A do mnie zapraszam na śniadanko 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 6 maja, 2015 - 12:06 pm

Piękne śniadanka u Ciebie

Reply
Mysia Familia 1 maja, 2015 - 2:53 pm

Wygląda apetycznie i kolorowo 🙂

Reply
Kasia 6 maja, 2015 - 7:50 am

Uwielbiam takie przekąski 🙂
Ja do hummusu dodaję jeszcze ząbek czosnku 😉

Reply
Dorota na przedmieściach 6 maja, 2015 - 12:07 pm

🙂 my czasem tez robimy taki wariant

Reply
Anonimowy 9 marca, 2021 - 1:33 am

59 year old Assistant Media Planner Xerxes Tomeo, hailing from Vancouver enjoys watching movies like Funny Bones and Lego building. Took a trip to Cidade Velha and drives a Ferrari 400 Superamerica. czytalem to

Reply

Leave a Comment