Witajcie
Długi/krótki weekend majowy już tuż tuż.
I pewnie sezon grilowy ruszy z kopyta.
Co jednak jeść gdy tłusta kiełbasa nie jest w obszarze naszych zainteresowań?
Dzisiaj moja ulubiona propozycja na doczekanie
aż na grilu pyszna rybka bądź warzywka dojdą.
Człowiek czeka, podgląda i już już by zjadł.
W tym czasie bardzo dobrze sprawdzają sie warzywa z hummusem.
Jest to przekąska, którą wcinam bez wyrzutów sumienia.
hummus
5 łyżek ziaren sezamu
puszka cieciorki
sok z połowy cytryny
oliwa
pieprze/sól
150 g ziaren słonecznika
Wykonanie
5 łyżek sezamu lekko podprażyć na patelni,żeby pachnial ale nie zbrązowiał (bo jest gorzki) zmiksować blenderem na pył,dodać kilka łyżek oleju lub oliwy i znów zmiksować.
Dodać cieciorkę z puszki ( lub ugotawać samemu) i trochę wody z puszki, sok z pół cytryny lub limonki, pieprz i razem zmiksować na gładką masę.
Gotowe 🙂
To był przepis podstawowy
Mój ulobiony to z prażonym słonecznikiem.
Około 150 g słonecznika podprażam i blenduję go razem z siemieniem na początku.
Potem można dodać przyprawy jakie się lubi albo suszone pomidory.
Świetnie smakuje z warzywami, razowym chlebem lub sam 🙂
Miłej końcówki tygodnia wszystkim życzę i pozdrawiam.
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na
przedmieściach
Dorota
przedmieściach
Dorota
18 komentarzy
Twój przepis bardzo pasuje do moich postanowień żywieniowych!!!Więc sprawdzę go w weekend:)
🙂 zdrowe te postanowienia pewnie
Super przegryzka 🙂 Z hummusem nigdy nie jadłam, ale uwielbiam warzywa z dipem czosnkowym, na bazie jogurtu greckiego lub serka :))
Muszę spróbować i Twoją wersję 🙂
Dip czosnkowy u nas tez rządzi, do tego jeszcze salsa i obżarstwo na całego
przysiadam się i wyjadam całą marchewkę i paprykę:)
Ok zostaję mi kalarepa, seler i ogórek
Spróbuję, wygląda bardzo apetycznie i zdrowo:)
Dzięki za przepis!
Uściski i przyjemnego weekendu:))))
Udanego weekendu
Chciałabym aby pogoda dopisała w majówkę, bo przepis świetny: zdrowy, kolorowy i innych – jeszcze nie jadłam, tym chętniej wypróbuję 🙂
Dzięki Dorotko!
Miłego dnia, M.
Będzie pięknie, będzie pięknie ja zaklinam od tygodnia 🙂
Hmmm yamiii wygląda mega apetycznie. Osobiście cieciorkę uwielbiam pod każdą postacią a w humusie wyjątkowo:-)
🙂
Ojej, jak to wygląda! Muszę zrobić koniecznie!
A do mnie zapraszam na śniadanko 🙂
Piękne śniadanka u Ciebie
Wygląda apetycznie i kolorowo 🙂
Uwielbiam takie przekąski 🙂
Ja do hummusu dodaję jeszcze ząbek czosnku 😉
🙂 my czasem tez robimy taki wariant
59 year old Assistant Media Planner Xerxes Tomeo, hailing from Vancouver enjoys watching movies like Funny Bones and Lego building. Took a trip to Cidade Velha and drives a Ferrari 400 Superamerica. czytalem to