Karnawałowo

by Dorota na przedmieściach
Hej
Nowy Rok już nastał a to znaczy że karnawał trwa.
Dzisiaj mam dla Was super łatwy ale bardzo efektowny przepis na przystawkę.
Wypróbowałam na Sylwestra.
Wszystko się udało i gościom smakowało.
 
Rolada szpinakowa
Ciasto szpinakowe
-450 gramów szpinak mrożony rozrobniony
– 4 jajka
– 20 gramów mąki pszennej
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– szczypta gałki muszkatołowej
Nadzienie
– 250 gramów łososia wędzonego plastry
– 200 gramów serka śmietankowego, ,ja użyłam philadelfia
 
Wersja z Thermomix

Szpinak rozmrażamy na sicie tak aby odsączyć wodę. Nagrzewamy piekarnik do 200stopni.
Ubijamy białka ok 3min obr 3 z użyciem motylka. Przekładamy do innego naczynia. Nakładamy motylek. Do naczynia miksującego dajemy żółtka ubijamy ok 2 min/obr3. Dodajemy mąkę i ucieramy ok 0,5min/obr3. Kopystką zgarniamy masę ze ścianek naczynia zwracając szczególna uwagę na dno naczynia. Czynność powtarzamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmrożony szpinak i przyprawy. Mieszamy ok minuty/obr2 ( do połączenia składników)
Dodajemy ubite białka . Mieszamy ok 1min/motylek/obr 2 ( do połączenia składników).
Formę ( blachę) z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Piec ok 8-10 minut.
Studzimy.

Na blat stołu rozwijamy folie aluminiową układamy placek do góry i delikatnie ściągamy. Placek smarujemy serkiem. Rozkładamy plasterki łososia. Zwijamy w roladę.  Rolada powinna poleżeć kilka godzin w lodowce. Kroimy w plastry ok 1- 1 1/2cm. Można skropić cytryną.

 
 
U niektórych trwa przedłużony weekend aż do 6 stycznia.
A ja szczególnie pozdrawiam tych co w pracy 🙂
 
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota
 
 

You may also like

2 komentarze

Unknown 2 stycznia, 2015 - 2:22 pm

Nie zaczynajcie beze mnie. Pozdrawiam

Reply
Mysia Familia 7 stycznia, 2015 - 5:42 pm

Bardzo często robię taką dla mamy, bo uwielbia! 🙂 Ja zresztą również nie pogardzę smakołykami z łososiem.

Reply

Skomentuj Unknown Cancel Reply