Szpinak rozmrażamy na sicie tak aby odsączyć wodę. Nagrzewamy piekarnik do 200stopni.
Ubijamy białka ok 3min obr 3 z użyciem motylka. Przekładamy do innego naczynia. Nakładamy motylek. Do naczynia miksującego dajemy żółtka ubijamy ok 2 min/obr3. Dodajemy mąkę i ucieramy ok 0,5min/obr3. Kopystką zgarniamy masę ze ścianek naczynia zwracając szczególna uwagę na dno naczynia. Czynność powtarzamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmrożony szpinak i przyprawy. Mieszamy ok minuty/obr2 ( do połączenia składników)
Dodajemy ubite białka . Mieszamy ok 1min/motylek/obr 2 ( do połączenia składników).
Formę ( blachę) z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę. Piec ok 8-10 minut.
Studzimy.
Na blat stołu rozwijamy folie aluminiową układamy placek do góry i delikatnie ściągamy. Placek smarujemy serkiem. Rozkładamy plasterki łososia. Zwijamy w roladę. Rolada powinna poleżeć kilka godzin w lodowce. Kroimy w plastry ok 1- 1 1/2cm. Można skropić cytryną.
Dorota
2 komentarze
Nie zaczynajcie beze mnie. Pozdrawiam
Bardzo często robię taką dla mamy, bo uwielbia! 🙂 Ja zresztą również nie pogardzę smakołykami z łososiem.