Składniki na małą keksówkę:
2 nieduże cukinie
1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
1 plaster selera korzeniowego
2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
10 dag sera żółtego (opcjonalnie)
3 jaja (żółtka oddzielone od białek)
3/4 szklanki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3/4 łyżki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Sposób przygotowania:
Warzywa oczyścić, obrać ze skórki. Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach posolić, odstawić, aby puściła sok. Odcedzić z nadmiaru wody.
Resztę warzyw zetrzeć na tarce (tak samo zrobić z serem żółtym).
Cebulę obrać ze skórki i posiekać na drobno.
Zmielone warzywa połączyć z cukinią w dużym naczyniu, dodać starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, olej, bułkę tartą, kaszę oraz żółtka.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać najlepiej rękoma. Posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać.
Tak przygotowaną masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Dorota
20 komentarzy
Pasztet z cukini 🙂 Brzmi smacznie i tak też wygląda . Do tego herbatka – nic więcej nie trzeba. Kasztany przypominają mi że już jesień..
🙂 oj jesień zimno już o porankach sttraszliwie
Na słodko 🙂
Pasztet bardzo apetycznie wygląda!
🙂
Bardzo chętnie wypróbuję przepis na pasztet z cukinii :)) Śliczne zdjęcia 🙂
🙂 Agnes mam nadzieję ze posmakuje
Oczywiście przepis zabieram 🙂 Wygląda apetycznie!
Częstuj sie Martuś dowoli
Przepis już zawinęłam 🙂 Będę miała gości z celiakią. Przyda się jak nic. Dziękuję bardzo. Nasi dostali : mąż – wino, a syn czekoladki. Buziaki
🙂 mam nadzieję że gościom zasmakuję
Pozdrawiam
Z każdym przepisem zaskakujesz mnie coraz bardziej 😛 Koniecznie muszę go wypróbować 🙂
🙂 smacznego
Pasztety również maja u nas wzięcie:) Z cukinii jeszcze nie robiłam, ale taki mięsny, z własnoręcznie mielonych różnych gatunków mięsa, zapiekany do chrupiącej skórki, a w środku wilgotny…pycha! Oj coś czuję, że na weekend taki zrobię:)
cieplutko pozdrawiam:)
A ja nigdy mięsnego nie robiłam 🙂 Jakoś mi z tym mięsem nie po drodze
Pozdrawiam
Wow jaki przepis dla mnie to coś nowego i kto wie czy nie spróbuje tak po męsku powalczyć w kuchni 🙂
My świętujemy Dzień Mężczyzny, bo jak wypadał po Dniu Kobiet ojj to mogliśmy świętować …:))) 😉
🙂 my śiwętujemy i Dzień Chłopaka i Dzień Kobiet i Dzień pizzy i wszystko co sie da 🙂
Przepis trafia do mojego Przepisnika;) Juz tyle fajnych przepisow zebralam teraz pytanie kiedy to wszystko robic?:) Wieczory jesienne dlugie:)
Ja też namiętnie kolekcjonuję przepisy ale zdarza się coś ugotować 😉
Pozdrawiam
chichandbagnews http://www.chichandbagnews.com
2015chichandbag http://www.2015shoplvbags.com
lv handbag shop http://www.2015chichandbag.com
louisvuittonstore http://www.2015lvhandbagshops.com
charming bagshops http://www.2015louisvuittonshop.com
michaelkorsmks http://www.backpackbagchanels.com
parajumpersoutletcollection
chanelshops http://www.michaelkorsmks.com
shopslvbag http://www.hollisteroutletestore.com
cocobagsale http://www.parajumpersoutletcollection.com
cocobag absolutely stunning http://www.lvbagukshop.com
cocobagsaleonline http://www.2015chanelshops.com
jacketsalemalls hot sell http://www.2015cocobag.com
Love your handbag http://www.2015shopslvbag.com
bagoutlet http://www.2015louisvuittonlvbag.com
globalhandbag http://www.2015cocobagsale.com
Like your style!Click us with popular fashion accessories
tophandbag http://www.2015baglvlouisvuitton.com
louisvuittonhandbag http://www.2016bagshop.com
Exquisite luxurylv http://www.2016handbag.com
bagshoeshop http://www.cocobagsaleonline.com
Blog Blog Blog http://www.chichandbagnews.com
Blog Blog Blog http://www.handbagstyleinfo.com
Blog Blog Blog http://www.designersbagstyle.com
Powiem Ci Dorotko… pychotka! Wygląda apetycznie.