Zielona szakszuka

by Dorota na przedmieściach
Dzisiaj w ramach serii śniadaniowej 🙂
polecam szakszukę.
Ale nie tradycyjną na pomidorach tylko w wersji zielonej .
Zielona szkaszuka
Składniki:
– 100 g zielonego groszku (może być mrożony)
– 100 g szparagów lub fasolki szparagowej
– 200 g listków szpinaku
– 1 duży por
– 3 jajka
– 2 ząbki czosnku
– koperek lub natka pietruszki
– oliwa i masło o smażenia
Wykonanie:
Obgotuj groszek i szparagi w osolonej wodzie przez max 1 minutę. Na patelnię wlej oliwę z odrobina masła  i podsmaż czosnek pokrojony w plasterki, dorzuć szpinak i przesmaż. Dodaj pora pokrojonego w talarki i podsmaż aż będzie miękki. Dodaj groszek ze szparagami (lub fasolką) i smaż razem 3-4 minuty. Przypraw do smaku i wyrównaj powierzchnię. Następnie łyżką zrób 3 zagłębienia i wbij w nie jajka. Posól, popieprz i przykryj. Smaż na małym ogniu aż jajka się zetną. 
Przed podaniem posyp koperkiem.
Smacznego!
Wiosenno letnie sycące śniadanie gotowe.
W wersji poza szparagowej można wrzucić fasolkę szparagową ( mrożona też jest ok).
Ja dorzucam też bazylię, czy szczypiorek.
Im więcej zieleniny tym lepiej 😉
Jak dla mnie idealne danie na spokojne śniadanie na ogrodzie:-)
Kto się dołączy?
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

7 komentarzy

Wiola z bloga Mam na to plan 9 czerwca, 2018 - 1:21 pm

Oj kusisz. Wspaniale, że żółtko nie jest ścięte, bo właśnie takie uwielbiam 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 22 lipca, 2018 - 9:19 am

Też takie uwielbiam

Reply
Pod białą sową 11 czerwca, 2018 - 10:38 am

Ty to zawsze coś ciekawego i smakowicie wyglądającego upichcisz 🙂
Pozdrawiam serdecznie.

Reply
Dorota na przedmieściach 22 lipca, 2018 - 9:19 am

Robię co mogę 😉

Reply
Natalia 19 czerwca, 2018 - 12:00 pm

Pysznie wygląda takie śniadanko! Muszę spróbować 😉

Reply
Dorota na przedmieściach 22 lipca, 2018 - 9:37 am

Mam nadzieję ze zasmakuje

Reply
Dorota na przedmieściach 22 lipca, 2018 - 9:18 am

Hmm gwarancji nie ma ale warto spróbować

Reply

Skomentuj Anonimowy Cancel Reply