W jesiennym nastroju wciąż

by Dorota na przedmieściach
Witam Was serdecznie,
 jesiennie jeszcze…
Mam wrażenie, że święta już opanowały wszystko
sklepy,
 Instagram,
reklamy
nasze głowy.
Ja też powoli już myślę bo Adwent niedługo 
i jakiś wieniec i kalendarz wypadałoby zmajstrować.
Agata dopytuje 🙂
Niby taka pannica ale….
Dzisiaj zapraszam Was na wspaniałe jesienne ciasto.
Sycące, wilgotne i z jabłkami.
Sama jesień.
Zniknęło błyskawicznie
i dopiero później się zorientowałam, 
że żadnego zdjęcia właściwie  nie ma;-)))
Telefon uratował mnie tym razem.

Sernik z jabłkami i kruszonką
źródło tu
Składniki
Ciasto:
– 250 g mąki
– szczypta soli
– 70 g cukru pudru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 160 g zimnego masła
– 1 jajko
Masa serowa
– 1 kg twarogu sernikowego – u mnie Ulubiony
– 2 budynie niesłodzone waniliowe
– 1 szklanka cukru
– 1 cukier waniliowy
– 2 jajka
Owoce
– 2 duze jabłka
– 3 łyzki cukru
– 2 łyżeczki cynamonu
– cukier puder

Przygotowanie:
Zagnieść kruche ciasto – najpierw wymieszać suche składniki, następnie wkroić masło i posiekać i na koniec dodać jajko. Uformować kulę i podzielić na dwie części . Mniejszą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Z wiiększej wyklejamy tortownicę 26 cm ciastem wraz z 2-3 cm brzegiem i wkładamy do lodówki.
Przygotowujemymasę serową : Twaróg zmiksować z budyniai, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbić jajka i zmiksować.
Obieramy jabłka i kroimy w kostczkę. Mieszamyz cukremi icynamonem.
Masę serową wykładamy na ciasto, na wierzch jabłka, a na jabłka ścieramy pozostałe ciasto co czeka w lodówce;-) Pieczemy przez 60 min w temeraturze 180 stopni. 
Po wystygnieciu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Mam nadzieję, że ten sernik jeszcze trochę jesieni wprowadzi do Waszych domów.
Zmykam tworzyć kalendarz adwentowy.
Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

15 komentarzy

Pod białą sową 23 listopada, 2016 - 4:22 pm

Ależ apetycznie wygląda 🙂
I rzec można, że jest doskonałe, bo jest połączeniem dwóch ciast, które są chyba najlepsze 🙂
Pozdrawiam jesiennie.

Reply
Dorota na przedmieściach 25 listopada, 2016 - 8:04 am

dla mnie idealne 😉 Pozdrawiam słonecznie

Reply
Unknown 23 listopada, 2016 - 6:08 pm

Jeszcze nie robiłam sernika z jabłkami – fajny pomysł i na pewno godny wypróbowania 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 25 listopada, 2016 - 8:04 am

Mam nadzieję że przejdzie test 😉

Reply
domek przy lesie 23 listopada, 2016 - 7:17 pm

Wygląda smakowicie i faktycznie pasuje do jesieni 🙂
Pozdrawiam, M.

Reply
Dorota na przedmieściach 25 listopada, 2016 - 8:04 am

Pozdrawiam serdecznie

Reply
Trzecie piętro 23 listopada, 2016 - 9:27 pm

Uwielbiam sernik i kocham jabłecznik czyli to połączenie jest dla mnie idealne.Koniecznie muszę wypróbować, może właśnie na święta.

Reply
Dorota na przedmieściach 25 listopada, 2016 - 8:14 am

🙂

Reply
Ania z Osobiedlamnie 23 listopada, 2016 - 10:40 pm

I sernik i jabłka… jak dla mnie ekstra połączenie:) Marysia ciągle za mną chodzi o prosi o szarlotkę. Weekend tuż, tuż, trzeba coś słodkiego zaplanować:)
A serki Ulubione ponoć najlepsze do serników:)

Reply
Dorota na przedmieściach 25 listopada, 2016 - 8:15 am

Ania spełniaj marzenia dziecka!!! do pieczenia!

Reply
Wiola z bloga Mam na to plan 24 listopada, 2016 - 10:40 am

Moje najbardziej ulubione zestawienie smakowe. Co do adwentu, to on też zawsze mnie zaskakuje 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 25 listopada, 2016 - 8:15 am

a to już w niedzielę ;-))))))

Reply
Unknown 24 listopada, 2016 - 12:03 pm

Ser i jabłka razem w cieście? Pierwszy raz się spotykam ale tak mnie zaintrygowałaś, że mam chęć wypróbować, jesienne ciacho jak nic! Piękne zdjęcia! Pozdrawiam Cię Dorotko cieplutko! Dora

Reply
Dorota na przedmieściach 25 listopada, 2016 - 8:16 am

Dziękuję serdecznie Dora. Mam nadzieję że to połączenie się sprawdzi
Pozdrawiam

Reply
Nagrodzka Art 25 listopada, 2016 - 5:47 pm

Jak ja dawno nie jadłam takiego ciasta. 🙂

Reply

Skomentuj Dorota na przedmieściach Cancel Reply