Ciacho

by Dorota na przedmieściach
Witam serdecznie
Po moim Prima Aprilisowym żarciku
odnośnie końca blogowania winna jestem kawkę i ciacho 🙂
wszystkim, którzy się nabrali, przejęli,  zmartwili.
Kawkę sobie zróbcie a ciacho już podaję 🙂
Jest to tarta z przepisu znalezionym na blogu  Kuchenny bałagan
Idealna na czas wiosny i przedwiośnia.
Daje możliwość wykorzystania owoców z zamrażarki.
My mamy ostatnio fazę na wyjadanie wszystkich zamrożonych skarbów lata.
Trzeba zrobić miejsce bo przecież już całkiem niedługo 
nadejdzie owocowy czas.
No to do roboty.
Składniki
Ciasto:
250 g mąki pszennej
60 g cukru
125 zimnego masła
1 jajko
Nadzienie:
60 g mąki pszennek
60 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mrożonych malin lub jeżyn lub borówek
1 średni banan
Do posypania:
cukier puder
łyżeczka cynamonu

Wykonanie: 
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na godzinę
Formę do tarty (śr, 26 cm) smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę. Następnie wszystkie składniki z wyjątkiem owoców mieszamy. Wykładamy masę na spód tarty i równamy. Na masę wykładamy zamrożone owoce i pokrojonego w 5 mm plasterki banana.
Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180’C piekarnika i pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 35-40 minut. 
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Smacznego!!!
Wszystkim życzę udanego tygodnia.
A szczególnie szóstoklasitom.
U nas lekki stresik jest:-)
Ale co tam – będzie dobrze :-))))
Jeszcze tylko dzień i będzie za nami.

Dziękuję że zatrzymaliście się na chwilę na przedmieściach
Dorota

You may also like

26 komentarzy

Pani KoModa 4 kwietnia, 2016 - 3:48 pm

Co za pyszności.
Ja sobie spiszę ten przepis i spróbuję go zrobić 🙂
mam nadzieję że wyjdzie mi tak znakomicie jak Tobie!

Reply
Dorota na przedmieściach 5 kwietnia, 2016 - 6:26 am

🙂 pewno ze wyjdzie !!

Reply
refreszing 4 kwietnia, 2016 - 4:15 pm

/refreszing/ też tak kiedyś zażartowałam, ale skutki były opłakane, część Czytelników uwierzyła. Never ever 🙂
A ciasto.. MNIAM! Jestem po obiadku,ale wpałaszowałabym porcję 😀

Reply
Dorota na przedmieściach 5 kwietnia, 2016 - 6:27 am

eee nikt nie uwierzył 😉
Pozdrawiam

Reply
howshemakesit 4 kwietnia, 2016 - 5:36 pm

Dziękuję za ciacho choć żarciku jeszcze nie widziałam-pędzę nadrobić zaległości 🙂

Reply
Dorota na przedmieściach 5 kwietnia, 2016 - 6:27 am

🙂

Reply
AgataZinkiewicz 4 kwietnia, 2016 - 5:40 pm

Za ten żarcik ciasto się należy 🙂 dzięki. Pozdrawiam

Reply
Dorota na przedmieściach 5 kwietnia, 2016 - 6:27 am

należy się należy…

Reply
AliceLovesBrocante 4 kwietnia, 2016 - 6:30 pm

No należy się jak najbardziej:) Buźki Dorotka!

Reply
Dorota na przedmieściach 5 kwietnia, 2016 - 6:27 am

Buziaki

Reply
Unknown 4 kwietnia, 2016 - 7:40 pm

O nie kochana Ty stawiasz kawę
;)))

Reply
Dorota na przedmieściach 5 kwietnia, 2016 - 6:27 am

ok a Ty ciacho;-)

Reply
Speckled fawn 4 kwietnia, 2016 - 7:42 pm

jak ja uwieeelbiam takie ciacha 😀
i zdjęcia świetne! :))

Reply
Dorota na przedmieściach 5 kwietnia, 2016 - 6:28 am

dzięki

Reply
Waniliowy, Lawendowy, Biały... 4 kwietnia, 2016 - 7:53 pm

Tym ciachem mnie masz kochana:) A żarcik ci się udał. Oj udał:)
uściski wiosenne

Reply
Dorota na przedmieściach 5 kwietnia, 2016 - 6:28 am

czyli wybaczone?

Reply
Ania z Osobiedlamnie 4 kwietnia, 2016 - 8:04 pm

A ja już coraz mniej się ślinię na widok ciach (oprócz męża mojego)… ale trzymam mocno kciuki za łatwe pytania na egzaminie! Połamania pióra:)

Reply
Dorota na przedmieściach 5 kwietnia, 2016 - 6:28 am

no to jak nie piec na 30-tego?
Pozdrawiam

Reply
Ania z Osobiedlamnie 5 kwietnia, 2016 - 8:04 am

Piec, piec! A ja pobiegam na zapas:)

Reply
Lussi 5 kwietnia, 2016 - 7:31 am

Uwielbiam tarty! A na słodko najbardziej:-) Już się częstuję i dziękuję:-)

Reply
Dorota na przedmieściach 5 kwietnia, 2016 - 2:25 pm

🙂 smacznego

Reply
after better 5 kwietnia, 2016 - 9:53 am

Mniam…. wygląda bajecznie, pewnie smakuje jeszcze lepiej. pozdrawiam

Reply
Dorota na przedmieściach 5 kwietnia, 2016 - 2:25 pm

Pozdrawiam 🙂

Reply
rodzinna 5 kwietnia, 2016 - 11:39 am

Aleś mi smaka narobiła 🙂 muszę wypróbować ten przepis 🙂 Pozdrawiam :o)

Reply
Dorota na przedmieściach 5 kwietnia, 2016 - 2:26 pm

Próbuj 🙂 pozdrawiam

Reply
Klaudia 5 kwietnia, 2016 - 4:25 pm

Ale apetycznie wygląda, musi być pyszne! Pozdrawiam:-)

Reply

Skomentuj Dorota na przedmieściach Cancel Reply